Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minimering av fjärrvärme bör vara övergripande mål

Solenergin kan utnyttjas redan i dag effektivt och med god lönsamhet.

Mälarenergis tidning Nonstop nr 4 11 innehåller en artikel, ”Outtömlig energi från solen – utopi eller verklighet”, som är missvisande genom att den verkar vilja få läsaren att tro att det krävs utveckling av solcellssystem för elproduktion i rymden och transmission till jorden via mikrovågsteknik för att solenergin ska kunna bli tillgänglig för människan. Det underliggande budskapet tycks vara att användning av solenergi ligger långt in i framtiden.

Det förhåller sig i stället så att solenergin redan i dag kan användas praktiskt och ekonomiskt för storskalig uppvärmning av hus. Därför vill vi informera husägarna om att det finns färdiga och utprovade solenergisystem på marknaden så att sådan utrustning kan väljas i samband med nybyggnation och vid utbyte av befintliga värmeväxlare.

Dessa system består av solfångare och en ackumulatortank, som kräver samma utrymme som en tidigare värmeväxlare, för lagring av den energin som utvinns ur solvärmen. Vattnet i denna tank kan värmas med solvärmt vatten, vatten värmt från en vattenmantlad braskamin eller vedeldad vattenmantlad köksspis, en biogaspanna eller en värmepump eller från fjärrvärmenätet i vilken kombination som helst.

Installation av en sådan tank i stället för de plattvärmeväxlare som nu ofta används ger stor flexibilitet när det gäller husuppvärmning, alltifrån att ta det solen ger och komplettera med fjärrvärme ända till ett helt självständigt system med värmepump och bortkoppling från fjärrvärmen.

I takt med att elsolcellerna blir billigare och mer effektiva kan dessa kombineras med ackumulatortanken för drift av till exempel värmepumpar och cirkulationspumpar. Till systemet kan även anslutas anordning för återvinning av energin i avloppsvattnet vilket sänker kostnaden för tappvarmvatten med cirka 50 procent. En sådan återvinningsanordning kan kombineras med uppvärmning genom värmerör i marken under asfalterade ytor såsom parkeringsplatser och garageinfarter och därmed kan än mer av solvärmen tas till vara.

Fördelarna med solenergin är uppenbara och väsentliga: solenergin ger inga avgaser, ingen aska eller filterrestprodukter, den finns tillgänglig direkt i bostäderna utan kostsamma transporter och den avlastar de stora, centrala fjärrvärmesystemen.

Användning av solfångarsystem med modern ackumulatortank som medger värmetillförsel från olika värmekällor borde rekommenderas och uppmuntras av både fjärrvärmeproducenterna och politikerna. Det tar tid att bygga upp system av detta slag och därför är det viktigt att de börjar byggas upp snarast så att energibehovet för uppvärmning kan tillgodoses i en framtid där energi-tillgången blir allt knappare. Alternativa uppvärmningssystem av beskrivet slag medverkar också till det övergripande målet: minimering av fjärrvärmeproduktionen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel