Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister besökte flyktingboende

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) besökte på onsdagen asylboendet Flygskytten. Han fick där se flyktingar som lärde sig om företagande. ”Det är inspirerande”, säger ministern.

 Flyktingarna på asylboendet Flygskytten erbjuds att lära sig om företagare. För att få veta mer om det projektet besökte finansmarknadsminister Per Bolund (MP) boendet på onsdagen. Det är organisationen Företagarna som har tagit initiativ till projektet, som kallas nyanlänt företagande, NF.

– Vi behöver fler individer som startar företag, säger Ove Jansson, Företagarna.

Några av de boende på Flygskytten har till exempel en idé om att skapa en sorts cykelpool där kunderna får tillgång till cyklar som ska kunna hittas och låsas upp med hjälp av en app i mobiltelefonen.

– Vi måste få tag på cyklar och speciella lås, säger Shoaib Noorzad som deltar i cykelprojektet.

Minister Per Bolund är positiv till att satsa på företagande bland nyanlända flyktingar.

– Det finns många uppgifter i Sverige som behöver utföras, säger han.

Per Bolund vill på olika sätt underlätta för flyktingar att starta företag. Han vill till exempel att det ska bli enklare att få statliga lån för att starta företag och att det ska bli enklare att kunna öppna bankkonto i Sverige utan att vara svensk medborgare.

Alla företagare är dock inte av uppfattningen att nya företag alltid är av godo. VLT avslöjade redan 2012 att subventioner har lett till en överetablering i taxibranschen som gör att åkarna har problem med att få lönsamhet. Per Bolund medger att sådana risker finns. Överetableringar ska undvikas genom att öka efterfrågan.

– Sänkt moms på reparationer gör det enklare för cykelreparatörer, säger han.

Att förenkla för utlänningar att jobba eller driva företag i Sverige innebär också nya möjligheter till brottslighet. Så kallade samordningsnummer, som ges till personer som arbetar i Sverige utan att ha svensk personnummer, har till exempel använts för att slippa undan bilskatt. Per Bolund menar att det både ska bli enklare att driva laglig verksamhet och svårare att fuska.

– Det finns ett omfattande regelverk som ska minska riskerna, säger han.