Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister imponerad i Västerås

Arosdöttrarna i Västerås imponerade på Integrationsminister Erik Ullenhag i dag. 
- Att klara integrationen är en enorm konkurrensfördel, säger han.

Arosdöttrarna i Västerås fick på onsdagen besök av integrationsminister Erik Ullenhag (fp). Han var inbjuden av landshövding Ingemar Skogö för att pumpas med lärdomar om Västmanlands integrationsfrågor.

Ullenhag, som i Alliansregeringens linje vill se en snabbare integration av nyanlända, fick höra om Arosdöttrarnas anmärkningsvärt goda resultat när det handlar om att lära lågutbildade kvinnor svenska språket och få ut dem på arbetsmarknaden.

83 procent av de vuxna eleverna hos Arosdöttrarna har kommit ut i fast arbete eller gått till högre studier.

Den imponerade Ullenhag, som hade ett stort följe av lokala politiker och tjänstemän i Västerås och övriga länet, fick i det goda exemplet också se bevisen för hur integrationen i Sverige misslyckats. Många av kvinnorna som nu når framgångar har försökt lära sig svenska i många år. Flera berättade för ministern att de försökt i sex år, tio år, tolv år. Någon hade bott så länge som 18 år i Sverige utan att lära sig svenska förrän nu.

En förklaring till varför det gick bra nu var att det inte fanns några män i undervisningen, förklarade kvinnorna, som reste sig både när den unge ministern med följe klev in i klassrummen och när han gick ut.

Ullenhag, som också ägnade en timme åt att diskutera den nya - och ifrågasatta - etableringsreformen med länets företrädare, summerade sina tankar:

-Det är en enorm konkurrensfördel för Sverige om vi klarar integrationen. Länder som Danmark kommer att bli förlorare i en ökad global konkurrens. Det är ingen vinnaridé att sluta sig.