Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Barbro Sörefall

Annons

Barbro föddes för drygt än 80 år sedan som en ”vanlig bondtjej” som hon själv beskrev sig.Det är få människor som uträttat så mycket under sin livstid som Barbro hann med.

Under de senaste åren var hon begränsad av dålig rörlighet och synen svek lite, men det fanns aldrig någon tvekan om att det glada och nyfikna sinnet fanns kvar ända in i det sista.

Barbro föddes i Uppsala och under skoltiden så bodde hon i Nibble och cyklade de sju kilometrarna till skolan varje dag. Efter skolan så arbetade hon bland annat i en musikaffär, regementet, kol & koks.

Hon gifte sig och skaffade två barn som hon var hemma med tills de vuxit upp. Hennes sista yrkesanställning var på Skogsvårdsstyrelsen som hon talade varmt om.

Barbro bodde i Sörby gård som släktens femte generation och i skrivande stund så har hennes barnbarn flyttat in på gården och förvaltar familjearvet. Sörby var Barbros allt och hon kunde sitta timmar i trädgården och njuta av att bara vara där. Hon var alltid noggrann med att alla trivdes där.

Det som låg Barbro varmast om hjärtat var Hubbo hembygdsförening som hon startade den 28 augusti 1986, med syftet att rädda Sörbyskolan från rivning. Få samhällen som Tillberga har haft en eldsjäl som Barbro Sörefall. Hon brann för samhällets väl och ve och tvekade inte att stå i vägen när de skulle riva skolan, som än i dag står kvar.

Boken Tillbergaandan förtjänar ett eget kapitel. Hon bestämde sig för att dokumentera bygden innan minnena försvann samt Tillbergas 125 års jubileum år 2000. Hon ägnade mängder av timmar under flera år till intervjuer och dokumentation. Hon bjöd hem folk till köksbordet i Sörby eller cyklade hem till folk som hade anknytning till Tillberga, hon samlade fotografier anteckningar protokoll med mera.

Bokens titel, Tillbergaandan, syftade till att Tillbergaborna håller ihop, spottar i nävarna och gör saker tillsammans i god anda. Barbro fick personliga förtjänst-ord av Kungen samt ett bidrag på 10 000 kronor för boken.

Grannbyn Hökåsen ville också göra något liknande om sin by och Barbro fick uppdraget att skriva en bok till och resultatet några år senare blev Hökåsenandan”.

Hela Tillberga skriver, Tillbergaandan, Rädda Järnvägsstationen, Kulturdagen, Julmarknad, Sextiotalsafton, Tillbergabladet och Rallarsvingen är några av aktiviteterna som anordnades under Barbros tid i hembygdsföreningen.

Det går att fylla spaltmeter med vad Barbro brann för och åstadkom. Det är ett stort tomrum efter henne men jag är oerhört tacksam för den tiden som jag/vi alla fick tillbringa med henne.

Hon sa, likt en gammal devis:Tänk ej med sorg att jag är död.Tänk med glädje att jag levat.

Det är det vi gör nu, lilla Mamma, Farmor, Gammelfarmor, Svärmor och underbara medmänniska.

Mats Lundqvist

Mer läsning

Annons