Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Carl-Anders Wirell

Annons

Söndagkvällen den 22 januari talade jag med min bror Anders i telefon. Han var helt klar i knoppen men sedan en tid sängbunden, ömt vårdad av sin hustru Ingrid. Prognosen var dålig, framtiden kort och viss. Han förklarade osentimentalt att han ville dö. Sex timmar senare fick han som han ville. Den 23 januari somnade han in lugnt och stilla med Ingrid vid sin sida.

Med henne efterlämnade Anders tre söner med familjer, Henrik, fastighetsförvaltare, Erik inköpschef hos ICA och Johan, jurist.

Anders föddes den 17 juli 1929 i Kalmar av mamma Jenny, född Falk, och pappa Emil, agronom och föregångsman i lantbruk och lokal politik. Anders följde i pappas fotspår.

Efter militärtjänstgöring som chef för en kulsprutepluton i Östgötaskärgården tog han agronomexamen vid Lantbrukshögskolan i Ultuna. Här inriktade han sig mot dränering och fick studentnamnet ”Noak”. Vid läroverket i Kalmar hade han kallats ”Kalven” efter initialerna i Carl Anders Lennart Wirell och ”Fasadklättraren”, sedan han av rektor nedmotats från ett försök att beträda verket utifrån.

Min bror var inte främmande för andra pojkstreck, såsom att vid sommarstället i Rinkabyholm jaga duvor, kaniner, katter och bålgetingar och att skrämma upp rävarna i en pälsdjursfarm vid Ekövägen.

Efter att ha folkat sig arbetade Anders bland annat vid lantbruksnämnderna i Stockholms och Västmanlands län och lantbruksstyrelsen i Stockholm för att så utnämnas till lantbruksdirektör i Västmanland och till sist sakkunnig vid länsstyrelsen i samma län. Det passade bra med bostad i Västerås, då Ingrid kom från ett lantbrukarhem Åbylund utanför staden. Hon var hushållslärare och parets samhörighet med modernäringen var stark. En sonson till Anders är nybliven agronom vid Ultuna. Så långt vi kan blicka tillbaka är det idel bönder i släkten. Farfar och farfars far var lantbrukare från Kållemåla i Södra Vi socken, därav namnet Wirell.

Anders och Ingrid hade sedan nära 60 år sommarresidens på Öland, i Hagskog söder om Byxelkrok, där han badade och fiskade flundror. Som pensionär gladdes han mycket åt att där få ha alla åtta barnbarn samlade om somrarna. Anders hade velat dö där. Det fick han nu inte men hans stoft kommer i enlighet med hans önskan att nedsättas på Böda kyrkogård.

Anders, visst kivades vi någon gång om småsaker, men jag saknar dig!

Karl Olof Wirell, född 1932

Mer läsning

Annons