Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Elisabeth Späth

Annons

Den 6 april 2016 avled min hustru Elisabeth efter en tids sjukdom men också efter ett långt och innehållsrikt liv, såväl privat som yrkesmässigt.

Hon föddes 1933 i Hannover, där hennes far var yrkesofficer och hennes mor sömmerska.

1939 blev hennes far inkallad och resten av familjen flyttade till Elisabeths farföräldrar i Gleissen i östra Tyskland för att undkomma bombningarna. När Gleissen i enlighet med Potsdamavtalet kom att tillhöra Polen fördrevs Elisabeths familj tillsammans med alla andra tyskar därifrån.

Barnen och bagaget fick plats på hästkärror medan de vuxna måste gå till fots. Den vagn där Elisabeth färdades ”beskyddades” av två ryska soldater, som var mycket aggressiva och våldsamma, en upplevelse som satt djupa spår hos Elisabeth.

Då de kom till floden Elbe lämnade ryssarna de fördrivna som nu måste simma över floden eftersom alla broar sprängts. Familjen tog sig till mormodern i Hannover där de fick en fristad. Fadern återförenades med dem på hösten 1945 efter fångenskap i England.

I Hannover utbildade Elisabeth sig till damfrisör och fick sitt gesällbrev 1951. Samma år förlovade vi oss innan jag värvades av ASEA och flyttade till Västerås.

När vi gift oss 1952 flyttade Elisabeth efter hit. Efter att ha arbetat som hembiträde i olika familjer 1953–54, vilket var ett bra sätt att lära sig svenska, blev även hon anställd till det yrke hon var utbildad för, först hos Salong Backhans och sedan hos Salong Löwenborg.

1958 öppnade hon egen salong i familjens radhus på Härnevigatan. 1961 fick Elisabeth sitt Mästarbrev och 1969 flyttade hon sin verksamhet till Bjurhovda centrum där hon var en uppskattad frisör ända tills hon sålde sin salong och gick i pension 2003.

Att hon var uppskattad fick hon bevis för när hon 2003 utsågs till årets Bjurhovding.

Tyvärr drabbades hon 2005 av Alzheimer och tillbringade sin sista tid på äldreboendet Ankaret.

Jag och min son med familj och många vänner saknar Elisabeth.

Ernst Späth

Mer läsning

Annons