Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Erik Stenfors

Annons

Erik Stenfors, Hallstahammar, har avlidit i en ålder av 98 år.

Han efterlämnar makan Alicia och sönerna Sven-Eric och Per med familjer.

Erik föddes i Jakobstad, Finland, i slutet av första världskriget, som ett av sex barn till lärarparet Alfred och Amanda Stenfors.

Efter en äventyrsfylld barndom tillsammans med systrar och bror, började han studera på Tekniska Högskolan i Helsingfors. Till följd av Vinterkriget och därefter fortsättningskriget fick studierna flera gånger avbrytas för krigstjänstgöring.

Erik var utbildad vid reservofficersskolan i Finland och stred som troppofficer vid krigsfronten på Karelska näset. Han återupptog studierna och tog civilingenjörsexamen vid maskinteknik KTH år 1943.

Erik blev efter examen placerad som valsverksingenjör vid OY Vouksenniska Imatra Jernverk. Han blev senare chef för valsverket. Där träffade han Sinikka Kovasin, mor till Sven-Eric och Per.

1947 kom Erik till Hallstahammar som valsverkschef för Kanthal AB. Där stannade han hela sin yrkeskarriär, förutom för fem år som valsverkschef på Norrbottens Järnverk.

Under karriären kom Erik att inneha många ledande befattningar vid Kanthal AB , Bulten Kanthal AB och Bulten Kanthal Development fram till pensionen 1982.

Efter pensionen startade han RegenAir AB, ett ventilationsföretag där han utvecklade flera högeffektiva och patenterade värmeväxlarlösningar.

Efter en tid som änkling träffade Erik sin maka Alicia Kiseleva.

Eriks driv och engagemang syns i både karriär och fritidsaktiviteter. Han var en hängiven violinist och spelade både första och andra fiolen i orkesterföreningar i Imatra, Luleå och Hallstahammar.

Förutom fiolen ägnade sig Erik åt skidåkning, tennis, joggning och segling.

År 2015 tilldelades Erik ett hedersdiplom för 50 år som aktiv medlem i Hallstahammars Rotaryklubb. Han har även varit engagerad i Sancte Örjens Gille, ordförande för Västerås Segelsällskap WSS och har haft förtroendeuppdrag för moderaterna i Hallstahammar.

I en intervju i VLT år 2006 fångade han det personlighetsdrag som de som hade turen att möta honom fick uppleva. ”Jag har alltid velat vara i farten. Det mår man bra av”.

Det är med stor saknad och med djup stolthet vi minns Erik Stenfors; En godhjärtad, storsint och plikttrogen make, far, svärfar, farfar och farfarsfar.

Familjen genom Elin Stenfors

Mer läsning

Annons