Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Erik von Post

Annons

Erik von Post på Hagbyholm har, som tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 74 år. Han sörjs närmast av hustrun Catharina och döttrarna Anna och Eva med familjer.

Erik var uppvuxen i Östersund där pappan var läkare. Efter avslutade studier på Ulvhälls lantbruksskola kom Erik i mitten av 60-talet som arvtagare till Hagbyholm. Det tidigare fideikommisset har gått i släkten sedan 1600-talet och är den äldsta släktgården i Irsta.

I början drev han gården traditionellt med spannmålsodling och uppfödning av tjurkalvar. När antalet anställda minskade kom inackordering av hästar att överta tjurarnas plats. I början av 2000-talet inledde han ett samarbete med grannarna Lena och Marcus Skure på Geddeholm. Hela gården ställdes då om till ekologisk odling, hagmarkerna röjdes och kor av rasen Highland Cattle syntes beta längs Hagbyholmsvägen.

Erik var intresserad av sina förfäders bygd och under ett antal år var han ordförande i Irsta-Kärrbo – nu Irsta hembygdsförening. Han fortsatte arbetet i föreningens styrelse och var också delaktig i den grupp som under flera år jobbat på en hembygdsbok. Den börjar nu, efter många timmars ideellt arbete att ta form. Tillsammans med Catharina kom Erik under många år att försiktigt återställa golv, tak och tapeter i övervåningen på Hagbyholms huvudbyggnad.

När Irsta så sent som i april i år stod värd för Västmanlands hembygdsförbunds årsmöte, fick medlemmarna en entusiastisk visning av den föredömligt renoverade 1800-talsvåningen. Erik var då i god form efter en lång cykelutfärd med vänner i Holland.

Men i början på juli gick budkavlen i socknen. Erik hade drabbats av en hjärtinfarkt under ännu en cykeltur och hans liv stod inte att rädda.

Våra tankar går till Eriks familj

För Irsta hembygdsförening

Kristina Bartholdsson, ordförande

Mer läsning

Annons