Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Jörgen Engström

Annons

Medicine doktorn Jörgen Engström har avlidit. Han sörjes närmast av hustru Inger, fyra barn och elva barnbarn.

Jörgen föddes 1930 i Stockholm. Fadern var byggmästare med rötter i Västerås. Efter realskola i Stockholm flyttade familjen till Västerås, där Jörgen avlade studentexamen 1950.

Härefter medicinstudier vid Karolinska Institutet(KI) i Stockholm. Med.kand därstädes varefter studierna fortsattes i Lund och Uppsala och avslutades med medicine licentiatexamen i Lund.

Efter tjänstgöring vid medicinkliniken på Serafimerlasarettet, då han samtidigt var ordförande för läkarföreningen på Serafen och Karolinska sjukhuset, tillträdde han en biträdande överläkartjänst på medicinkliniken i Västerås, där han bland annat deltog i starten av hjärtinfarktavdelningen.

Familjen flyttade till Västerås 1970. 1973 fick Jörgen tjänst som överläkare vid Bygghälsan. Han var en omtyckt chef och populär föreläsare. Efter en tid påbörjade han ett forskningsarbete vid Arbetarskydds-styrelsen rörande organiska lösningsmedel, vilket resulterade i en avhandling som 1979 försvarades på Karolinska Institutet. Från 1983 till pensionen var han medicinsk konsult inom LO-TCO:s rättsskydd varvid han biträdde juristernas föredragningar i försäkringsärenden.

Jörgen var en konstnärssjäl både när det gällde musik och bildkonst. Han spelade piano, trakterade kontrabas (bl.a. i Messias) hade varit körsångare och gillade jazz. Han var en skicklig finsnickare. Han var även en skicklig tecknare, men hans stora intresse var att måla och illustrera. Han gladde sig stort, när han tillsamman med dottern Åsa kunde ha en gemensam utställning av sina alster.

Med sitt företag MediBild bidrog han med otaliga illustrationer i medi-cinska sammanhang. Han hade stor fantasi, vilket han bland annat dokumenterade i barnboken Molekylen och hans formuleringskonst, slagfärdighet och studenti-kosa exacerbationer kom inte minst till uttryck i det strålande samfundet SHT.

So long Jörgen!

Jan Ola Forsberg

Mer läsning

Annons