Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Thure Jadestig

Annons

Det var i mitten på 1990-talet, som jag gav mig in i partipolitiken. Jag var arg och ledsen och ville nu slåss för ett bättre samhälle. Det var då som några personer kom att betyda oändligt mycket för min framtida utveckling. En bland dem var Thure Jadestig, som med sin klokhet, omtanke och realism kom att bli min vän och mentor inför den politiska kampen. Vi förblev oskiljaktiga fram till det sista året i hans liv.

Humanism och utbildning/bildning var några av Thure Jadestigs ledord. Alf Ahlberg blev en av hans ledstjärnor i livet. Humanistisk demokrati behövs för att motverka extremism, kommersialism och andra krafter som i vår tid fräter på demokratin, påpekade Thure ofta.

I en humanistisk demokrati har samhällets insatser till syfte att hjälpa människor: ”Att finna mening i livet, så att eget och gemensamt arbete ger en känsla av att skapa bestående värden, Att skaffa sig bildning, så att man förstår historiska och samtida skeenden, Att utveckla ett dialogiskt förhållningssätt, så att man kan möta människor med öppenhet och respekt samt Att möta framtiden med nyfikenhet och tillförsikt så att arbetet i samhället blir en utmaning och resan mot framtiden blir ett äventyr.

En humanistisk demokrati får dessutom gärna vara en humoristisk demokrati, det vill säga, skänka människor riktig glädje och hjälpa dem att inte ta sig själva på för stort allvar.”

Thure Jadestig har i hela sitt liv ägnat sig åt folkrörelser, som svensk demokrati egentligen vilar på. Det var arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, väckelserörelsen, arbetsförmedlingen, kommunpolitik (30 år), landstings politik (15 år), riksdagsledamot (17 år), ledamot i kyrkomöten (6 år), Broderskapsrörelsens styrelse (10 år), initiativtagare till Samfundet Sverige – Israel Västmanlands (1962), Initiativtagare till Svenska kommittén mot antisemitism (1983), författare till flera böcker, hundratals debattartiklar samt vänner på Facebook med mera.

Politik är att kompromissa, påpekade Thure ofta. Du kan vara stark i din argumentation, men du kan inte vinna allt.

Många kända riksdagspolitiker fick han lära känna och driva politik tillsammans med – Gunnar Sträng, Olof Palme, Tage Erlander med flera. Han träffade även palestiniern och PLO-ledaren Yassir Arafat, men han kände under hela sitt liv en stark samhörighet med Israel efter de år som landet slogs för sin överlevnad. Han var delaktig i Riksdagen för besluten om ATP samt Miljonprogrammet, som skulle bygga en miljon bostäder för många trångbodda svenskar.

Den 3 juni i år skulle Thure Jadestig ha fyllt 95 år. Jag minns när han sa, att han nog skulle bli högst 85 år. Thure fick 10 ytterligare år. Den 7 maj somnade han stilla in och var färdig med livet.

Tomrummet han lämnar efter sig är oerhört stort, men jag känner stor tacksamhet över att jag under nästan 20 år fick vara hans lärjunge och nära vän.

Solveig Ingemarsson

Mer läsning

Annons