Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missbrukare fick fel vård

Västerås stad gjorde inte tillräckligt för att en man med missbruksproblem skulle få vård. Nu får kommunen kritik av Socialstyrelsen.

Mannen har under en tid missbrukat droger och därmed utsatt sig själv och andra för fara. Enligt anmälan till Socialstyrelsen har han bott hos en äldre släkting och där hittats påverkad i brinnande sängkläder.

Efter en överdos av tabletter blev mannen inlagd på sjukhus i mars förra året. Han erbjöds då en plats på behandlingshem som han tackade ja till. Men innan behandlingen skulle börja skrev mannen ut sig från sjukhuset. Därefter gjorde kommunen flera försök att få tag på mannen via telefon. Han uteblev från en besökstid han blivit kallad till.

Socialstyrelsen menar att kommunen borde ha gjort mer än att bara ringa några telefonsamtal för att söka upp mannen. Socialstyrelsen menar också att socialtjänsten borde ha reagerat och aktivt sökt upp mannen när behandlingen enligt planen avbröts.

Mannen har senare återupptagit kontakten och fullföljt vården på behandlingshemmet. Socialstyrelsen menar ändå att bristerna är ”av allvarlig art den den enskilde riskerade att inte få sina vårdbehov tillgodosedda vilket kunde ha fått allvarliga konsekvenser”.

– Det är bra att våra beslut granskas. Nu får vi avvakta socialkontorets synpunkter för att höra om vi ska ändra i våra riktlinjer, säger Staffan Jansson, ordförande i individ- och familjenämnden.