Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missbrukare fick rätt mot socialen

När den 47-årige mannen från Hallstahammar ville ha bistånd för att fortsätta vårdas på behandlingshemmet, sa socialnämnden nej. Men förvaltningsrätten ger mannen rätt.

47-åringen, som vårdats tre månader på behandlingshem för sitt drogmissbruk, angav isitt överklagande till förvaltningsrätten att han bara kommit halvvägs i sin behandling och att socialnämnden lovat honom hjälp hela vägen.

När socialnämnden avslog hans ansökan om bistånd för ytterligare tre månader på behandlingshemmet upplevde han det som de vänt honom ryggen.

Socialnämnden anser å sin sida att mannens behov är tillgodosett efter tre månader på behandlingshemmet. Nämnden påpekar också att man varit tydlig med att det är tre månader på behandlingshem som gäller. Därefter skulle han få hjälp inom öppenvården. Ekonomiskt bistånd skulle följa med en månad efter att behandlingen avslutats.

Förvaltningsrätten anser dock att öppenvården inte visat sig hjälpa mannen tillräckligt. Inte heller har socialnämnden lyckats visa att mannens behov efter tre månader på behandlingshemmet är tillgodosett.

Förvaltningsrätten beslutar därför att mannen ska har rätt till ekonomiskt bistånd i ytterligare tre månader på behandlingshemmet.

I sitt beslut tar rätten hänsyn till utlåtande från behandlingshemmets föreståndare som är socionom, och som intygar att mannen bara kommit halvvägs i sitt rehabiliteringsprogram.