Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlad på asylboendet: ”De hatar alla homosexuella”

I går misshandlades en man av flera andra på asylboendet i Surahammar. Nu berättar vittnen och offret själv vad de tror är orsaken – han är gay. ”De anföll honom med gafflar och stolar”, säger en av offrets vänner som blev vittne till händelsen som polisen rubricerar som hatbrott.

måndagen misshandlades en man på det HBTQ-certifierade asylboendet Attendo ABT, Västsura, i Surahammar. Enligt vittnen som VLT talat med ska mannen ha attackerats i matsalen. Både vittnen och offret själv uppger att de tror att han misshandlades på grund av att han är gay.

- Jag satte mig för att äta i matsalen. Då sa de att jag var tvungen att byta bord, så det gjorde jag. Men sedan anföll de mig i alla fall, säger mannen som utsattes för misshandeln och fortsätter:

- De hatar alla homosexuella. De skriker åt oss och utrycker sitt hat mot oss varje dag.

En av offrets vänner försökte gå emellan när bråket bröt ut.

- De anföll honom med gafflar och stolar, säger vännen till VLT.

Vännen säger att han klarade sig utan allvarliga skador. Offret däremot fick föras till sjukhus, men fick enligt senare återvända till boendet under kvällen.

- Han kom tillbaka till boendet mitt i natten med sår i ansiktet och på kroppen. Men det är bättre med honom nu, säger han.

Ett annat vittne förklarar att det varit spänt mellan boende på avdelningen för HBTQ-personer och andra på asylboendet sedan tidigare. Nu är han rädd att något mer ska hända.

- Vi andra klarade oss men de sa att nästa gång är det min tur, säger han och fortsätter:

- Det känns farligt att bo på samma ställe som de här personerna. Vi är färre än dem och de kan göra vad vill. Jag förstår inte att det inte finns någonstans där vi kan få plats, vi är inte ens tjugo stycken, säger han.

Jeanette Peretic, verksamhetschef på asylboendet Attendo ABT Surahammar, vill varken bekräfta eller dementerar uppgifterna om att orsaken till misshandeln är att offret är gay. Hon säger att hon väntar på polisens utredning.

Polisen rubricerar händelsen som ett hatbrott. I nulägetfinns ingen utpekad misstänkt.

Läs även: Misshandel på Westsura herrgård misstänks vara ett hatbrott

------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.