Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missnöje då fast telefon blir trådlös

Trots att den fasta telefonen fungerar som den ska hemma hos Lennart Rosengren i Lillhärad, har Telia sagt upp den.

Han erbjuds i stället ett trådlöst alternativ, en fast mobil, som tar emot signaler från mobilmast.

– Telia ”garanterar god täckning”, men det tror jag inte alls på. För att använda min mobiltelefon måste jag gå ut och mitt mobila bredband med antenn fungerar inte alls vissa dagar, säger Lennart, som bor ungefär tre kilo-meter norr om själva byn Lillhärad.

Hans G Larsson på Telias presstjänst säger att det fram till 2015 pågår en översyn av det fasta kopparnätet.

– När det gäller övergången till fast mobiltelefoni berörs ungefär 50 000 hushåll i landet. Ingen nedrustning sker, tvärtom pågår parallellt en utbyggnad av nätet för att ge snabbare bredbandsmöjligheter.

Anledningen till förändringen är att det är dyrt att underhålla långa lednings-gator till spridda kunder.

Till den fasta mobiltelefonen hör en adapter och en riktad bordsantenn som, enligt Telia, vid installationen ska utprovas för att fungera på platsen.

Kommer den fasta mobiltelefonin att fungera lika bra som den trådbundna?

– Målsättningen är att den ska vara likvärdig och abonnemangsavgiften är densamma, säger Hans G Larsson.

– Skrotas trådbunden telefoni på landsorten kommer den att avfolkas ännu mer, säger Lennart Rosengren, som efter den 2 januari nästa år inte länge kommer att kunna använda sin fasta telefon, då Telia sagt upp den till det datumet.