Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missnöje från alla sidor kring ny vargpolitik

Länsstyrelsens förslag att placera vargvalpar väcker stark kritik från både bevarandesidan och från vargmotståndarna. ”Vi förespråkar en naturlig invandring”, säger Olov Trostén, regionansvarig, Rovdjursföreningen.

Annons

I uppgörelsen om den nya rovdjurspolitiken mellan regeringen och jägarförbunden ingick en genetisk förstärkning av vargstammen. Utplaceringen av vargvalpar skapar trots det debatt inom Jägarnas Riksförbund (JRF).

Björn Bringner som är förbundets egen representant i Västmanlands viltförvaltningsdelegation, har fått utstå hård intern krtik när han inte reserverade sig mot utsättningen.

Enligt Björn Bringner är kritiken obefogad.

– Jag har i två års tid utmanat ordförande Ejnert Anderssen om makten. Han har all anledning att svartmåla mig, säger Björn Bringner.

Hos rovdjursföreningen har man hela tiden varit negativ till utplacering av varg-valpar.

– Vi är inte emot platserna Norn och Färna i sig. Det vi är emot är hela idén med jakt knutet till utplacering. Vi tror inte att den svenska vargstammen kan bli livskraftig genom dessa åtgärder, säger Olov Trostén,

Även Djurens rätts är negativ till utplacering av varg.

– Vi är emot både vargflyttningar och utplacering av vargvalpar. Det är stressande för djuren att behöva flyttas fram och tillbaka, säger Lise-Lott Norin, Djurens rätts representant i Västmanlands viltförvaltningsdelegation.