Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt knivmangreps på Gideonsberg

Vid en stor polisinsats mot  norra Gideonsberg har polisen gripit en man, mistänkt för båda knivövervfallen på Gideonsberg i veckan.

Ytterligare en man är anhållen i sin frånvaro, men fortfarande när detta skrivs vid 12.30-tiden på fri fot.

Enligt vittnesuppgifter från platsen körde vid 09.30-tiden ett flertal polisbilar upp till en gatuadress, flera poliser gick in och kom ut med en man som kördes iväg.

Under fredagskvällen klockan 19.39 fattade jourhavande åklagare beslut om att anhålla två män, födda 1985 och 1986 och bosatta i Västerås, i deras frånvaro.

- De är skäligen misstänkt för försök till mord när det gäller båda överfallen på Gideonsberg, den 26 och 28 juli, säger Åsa Hedin, kommunikationschef vid Västmanlandspolisen.

De båda männen är sedan tidigare kända för polisen, bland annat för våldsbrott och narkotikabrott.

Tidigare har två män förhörts, och polisen var inledningsvis säkra på att ha hittat rätt gärningsmän, men de båda släpptes efter förhören. Är de männen identiska med de nu aktuella?

- Vi kan just nu bara säga att de har förhörts tidigare under utredningens gång, men att de då inte var misstänkta för något brott, säger Åsa Hedin.

Den man som fortfarande är på fri fot, eftersöks han?

- Ja.

Kommer någon häktningsförhandling att geomföras under helgen?

- Det får utredningsläget avgöra.

När en åklagare fattar beslut om att anhålla någon i dennes frånvaro, kan den så anhållne genast gripas av polis. Polisen kan också genomföra de åtgärder som anses nödvändiga för att gripa vederbörande.

Är en person anhållen måste åklagaren inom fyra dagar antingen begära honom eller henne häktad vid tingsrätten, eller släppa honom eller henne fri.

Skäligen misstänkt är en svagare misstankegrad. Den innebär dock att polisen kan vidta vissa tvångsåtgärder, till exempel husrannsakan. I en eventuell kommande häktningsförhandling i tingsrättten räcker misstankegraden "skäligen misstänkt" - om tingsrätten också finner den misstänkte skäligen misstänkt - för häktning.

Mer information följer