Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta bombmän släppta – av misstag

Senast i dag klockan 11 skulle åklagaren ha lämnat in en åtalsförlängning. Men det skedde inte och de misstänka männen som anklagas för bomdådet mot Blue Moon bar släpptes ur häktet.
Uppdaterad 14.46

Annons

- Det var den mänskliga faktorn. Åklagaren trodde att det var i morgon fredag som tidsfristen gällde. Men visst är det bedrövligt, säger en polis med insyn i fallet.

En annan polis menar att det är ett gigantiskt misstag.

- Sånt här får inte ske. Nu kan de misstänkta verkligen prata ihop sig.

Det var rådman Johan Alvner som beslutade att försätta männen på fri fot.

- Jag får ju inte hålla någon i häktet utan laga grund. Då skulle jag begå tjänstefel, säger Alvner.

När klockan passerat 11 och varken åtal eller åtalsförlängning lämnats in till tingsrätten ringde Alvner till häktet och sa att mannen skulle släppas.

-Naturligtvis godtog personalen inte bara min röst, utan de väntade in mitt skriftliga beslut.

Har du varit med om något sådant här tidigare?

- Nej, det har jag inte. Men vi har ingen kommunikation med åklagarna. De är ju statens företrädare och den enskildes motpart. Hör vi inget när tidsfristen löper ut är det bara att släppa ut de misstänkta, säger Alvner.

Advokat Per Svedlund som försvarar den misstänkte 25-åringen säger att hans klient blev förvånad.

- Och naturligtvis glad över den oförväntade friheten.

Nya häktningsframställningar har nu lämnats in till tingsrätten. De förhandlingarna är inte förrän på måndag förmiddag. Fram till dess är männen på fri fot.

De kan inte bli efterlysta eftersom de inte längre är häktade.

Männen, 25 och 27 år, misstänks ligga bakom bombdådet mot Blue Moon Bar den 17 juni. Det var tio minuter efter midnatt som krogen skakades av en explosion. Ingen människa skadades, men explosionen blåste ur tre fönster och lämnade efter sig ett stort hål i markplanet. De 667 kroggästerna fick evakueras.