Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta släppta

De båda män, 25 och 26 år gamla, som åtalats för mordförsök på två personer på Gideonsberg i somras, har släppts ur häktet efter beslut av Västmanlands tingsrätt.

Det är en tydlig signal att domstolen inte kommer att döma dem som skyldiga då dom meddelas den 18 november.

Vid rättegångens avslutande dag i onsdags yrkade åklagaren på mycket långa fängelsestraff – 14-16 års fängelse för mordförsök, medan de båda männens försvarsadvokater Jacob Asp och Per Svedlund yrkade på frikännande eftersom det enligt dem inte bevisats att 25- och 26-åringen begått något av de båda brotten.

Tiden som misstänkta har varit påfrestande för både 25-åringen och 26-åringen.

- Han är mycket lättad, säger 25-åringens försvarsadvokat Jacob Asp om sin klient och fortsätter:

- ”Glad” är fel ord att använda. Han är bekymrad över att ett sådant här brott inträffat, och han är bekymrad över att polisen så snabbt låste sig vid att han var skyldig.

På olika diskussionssajter på nätet har 25- och 26-åringens liv kartlagts, bland annat med hjälp av uppgifter ur den offentliga delen av förundersökningen som vem som helst kan läsa så fort åtalet väcktes:

- Han har hängts ut med namn och bild på internet. Det är mycket jobbigt för honom att förknippas med den här typen av brottslighet – han har aldrig varit inblandad i någon som helst våldsbrottslighet, säger Jacob Asp om 25-åringen.

Kammaråklagare Jessica Wenna, som ledde förundersökningen och senare företrädde åklagarsidan vid rättegången mot de båda männen, vet inte förrän domen meddelas, den 18 november, vad det är som fått tingsrätten att fria männen från anklagelserna om mordförsök. Hon säger följande om tingsrättens beslut att släppa de båda männen:

- Jag kan inte kommentera beslutet på annat sätt än att tingsrätten uppenbarligen inte anser att tillräcklig bevisning för försök till mord föreligger. Beslutet är ju inte motiverat på något sätt.

Advokat Per Svedlund, som företräder den nu släppte 26-åringen, är också nöjd med tingsrättens beslut som han menar var det enda rätten kunde ha fattat med tanke på den bevisning som fanns - och enligt Per Svedlund inte fanns - mot hans klient.

- Jag har inte hunnit prata med honom ännu. Han håller just på att skrivas ut från Salbergas häkte, säger Per Svedlund.