Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkdrickare riskerar att dö i förtid

Forskning gjord på västmanlänningar visar ett samband mellan mjölkdrickande och hjärt- och kärlsjukdomar.

Hälften av Svenskarna dricker mjölk dagligen och mejeriprodukter används i de flesta traditionella maträtter. Nu larmar forskarna om sambandet mellan mjölk och hjärt- och kärlsjukdomar.

- De som dricker mer än tre glas mjölk om dagen har en ökad risk att dö i förtid än de som dricker mindre än ett glas om dagen, säger Liisa Byberg som är docent i medicinsk epidemiologi vid Uppsala Universitet.

Hon är en av sju forskare som gjort en omfattande koststudie på 100 006 personer i Västmanland, Uppsala och Örebro.

- Vi följde personerna mellan 1987 och -97 och såg senare ett samband mellan mjölkkonsumtion och dödfall, men även benfrakturer.

Mjölk skyddar inte mot benfrakturer, snarare kunde forskarna se att mjölkdrickarna hade fler benbrott, framförallt kvinnor. De 61 000 kvinnorna som var med i studien påverkades överlag mer negativt av sin mjölkkonsumtion än männen.

Mjölk innehåller 18 viktigta näringsämnen. Är inte fördelarna med att dricka mjölk fler än nackdelarna?

- Det skulle jag inte säga. Vi kan även se i studien att de personer som åt mer ost och fil, som innehåller samma näringsämnen som mjölk, inte drabbades av hjärt- och kärlsjukdomar i lika hög grad.

Det är en av de större studierna som gjort på mjölk i Sverige. Men för att fastslå mjölkens faror och ändra livsmedelsverkets rekommendationer behövs fler studier. Liisa Byberg håller sig under ett glas om dagen och dricker endast mjölk till kaffet.