Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbarna tar inte sommarlov

Svar till Maktlös lärare (25 maj). .

Den här texten får inte uppfattas, som om jag polemiserar med signaturen Maktlös lärare. Jag förstår hopplösheten.

Dessvärre lär jag strö salt i såren, när jag skriver, att kränkta och mobbade elever inte kan andas ut under sommarlovets tio veckor. Det är inte alls säkert att det blir en paus från helvetet.

Många elever som under skoldagarna blivit utsatta för kränkningar och trakasserier, fysiskt, genom sparkar, slag och knuffar, verbalt, genom att bli hotade, tilltalade med könsord eller annan nedsättande benämning, psykosocialt genom utfrysning, ondskefull imitation, elaka suckar, miner och blickar, blir idag också mobbade under sommaren.

Åtskilliga av dessa elever blir inne i sina hem, på badstranden eller där de befinner sig, under hela sommarlovet – vissa elever varje dag! – utsatta för det jag sammanfattningsvis kallar för elektronisk mobbning, genom sms, mms,e-post och på olika sociala medier.

Det finns inte längre några för mobbningsoffer fredade zoner.

Christer Olsson

Psykolog och författare, bland annat till boken ”Verktyg mot mobbning och kränkning”. Har under fyra decennier arbetat med mobbningsfrågor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare