Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilt bredband är framtiden

Är det bra tänkt att fortsätta gräva ner oflexibla fiberkablar för en massa miljoner när vi istället borde stödja en förbättring av de flexibla mobila bredbandsnäten? Nu har det börjat säljas mobilabonnemang med obegränsad surf och det kommer att snabbt ändra uppkoppling från fiber till mobilt bredband, eftersom vi redan har smarta telefoner och vana vid mobiliteten.

Man kan misstänksamt undra om de mest vinstgivande projekten med fiberinstallationer har genomförts, så att mobilleverantörerna nu kan öka på mobila surfmängden. Privata leverantörer ser troligen ingen större ekonomisk vinst med att dra fram fiber till folk på landsbygden, det är helt enkelt för dyrt.

Följande läste jag från en leverantörs marknadsföring ”Det fungerar jättebra – X har skaffat bredband via mobilnätet och har 8-10 datorer uppkopplade samtidigt. Det fungerar jättebra, säger hon”. Intressant hur det har svängt. Det är glädjande att surfhastigheten ökar varje år, snabbast är Gotland med 43Mbit/s, enligt Bredbandskollen.

Nu bor jag i en storstad utomlands och använder enbart min mobiltelefon som router till flera datorer, otroligt smidigt och billigt. Detta fungerade inte för ett år sedan!

Alltså, teknikskifte till mobilt bredband är på gång. Den går snabbt i områden med bra mobila bredbandsnät och billiga abonnemang med fri surf. Vi och många ”mobila saker” kommer att alltid vara uppkopplade i framtiden och det kommer att förändra samhället, alltså är det denna flexibla framtid vi ska bygga för.

Lennart Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare