Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mode jämförs med konst

Modet är en kulturell kraft som speglar tidsandan och är jämförbar med konst och litteratur, menar Patrik Steorn som på torsdag kväll gästar Västerås Konstmuseum med en föreläsning.

Patrik Steorn är doktor i konstvetenskap och forskar på Centrum för modevetenskap vid Stocksholms universitet. Rubriken på torsdagskvällen är Mode som system och som kultur.

Vad handlar det om? – Många tänker att det är modeskapare som hittar på ett mode och sprider det. Men modet består av många delar, ett system: spinnerier, väverier, designers, underbetalda sömmerskor, catwalks och konsumenter med olika stil och smak. Alla delarna behövs för att det ska kunna bli ett mode. Modet är också en kulturell kraft som ställer frågor på sin spets om oss själva, vårt förhållande till miljö och konsumtionssamhälle.

Patrik Steorn såg Lars Wallins utställning när den var inklämd i de överlastade salongerna på Waldemarsudde. På torsdag får han se utställningen komma till sin rätt i Västerås Konstmuseums avskalade lokaler.

– Lars Wallin har en gudabenådad förmåga att med klädernas hjälp överskrida vardagen. Han är också väldigt skicklig på det vi generellt inte ägnar oss åt: skrädderikonsten.

Har vi tappat kunskap om den? Steorn menar att traditionen från Märtaskolan finns kvar i skolor som Beckmans och Borås högskola. Men att något hände under 1960-talet då modet med designers som Gunilla Pontén och Gudrun Sjödén hittades mest i konfektionen.

Förklaringen var kulturell menar han. I folkhemmet skulle man inte skilja ut sig. Vilket kan sägas är själva vitsen med modet: att differentiera.

Hur klär du dig själv?– Jag är mera akademiker än fashionista.