Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderater: Feministisk regering är ulv i fårakläder

S motverkar jämställda löner

Annons

I FN:s kvinnokonvention slår man fast att kvinnor har rätt till lika lön för likvärdigt arbete samt lika villkor i arbetslivet. Ändå kommer det ta 33 år innan vi når jämställda löner i Sverige enligt Kvinnolobbyns egna beräkningar.

I Region Västmanland skryter gärna den rödgröna majoriteten om det nya avtalet mellan Vårdförbundet och SKL som framför allt berör våra hjältar till nattarbetande sjuksköterskor inom regionen. Avtalet innebär i korthet att man utlovar en högre grundlön, alternativt mindre arbetstid för nattarbetande sjuksköterskor.

Men allt man utlovar som vid första anblick verkar för bra för att vara sant, har ett pris. Och är inte sant.

I utbyte mot en högre grundlön, skrotas istället sjuksköterskornas nattillägg på 3000 kr. Det nya avtalet har därför varken gjort till eller från för varken den hårt arbetade sjuksköterskan eller kampen mot jämställda löner.

Ett steg fram och två tillbaka för den viktiga löneutvecklingen inom ett starkt kvinnodominerat yrke. Vi kan bara fortsätta konstatera att det minst är 33 år kvar till jämställda löner fastän det påstås att vi har Sveriges första feministiska regering.

Sverige borde vara ett land där det lönar sig att arbeta, där extra flit i skolbänken borde uppmuntras och viljan att ta mer ansvar på sin arbetsplats ska belönas. Istället fortsätter den så kallade feministiska regeringen tillsammans med Vänsterpartiet att istället lägga förslag som är motsatsen, där kvinnodominerade yrken som en viktig väg till jämställdhet drabbas hårt.

Nyligen föreslog regeringen att var tredje heltidsarbetande specialistsjuksköterska skulle beskattas som höginkomsttagare. Regeringen ville smyghöja skatten och stoppa den vanliga uppräkningen som går i takt med löneutvecklingen, så att allt fler utöver kommunal skatt också skulle behöva betala statlig inkomstskatt.

Vi moderater menar att lön är en viktig fråga för alla som arbetar, men lika viktigt är det vad som kommer in på kontot efter skatt. De sjuksköterskor som valt att vidareutbilda sig, jobbat extra, blivit inbeordrade eller väljer att arbeta på obekväma arbetstider som innefattar OB-tillägg ska inte straffas.

Straffet som regeringen ville införa var att summan i lönekuvertet för den hårt arbetande eller studerande kvinnan blir ännu mindre. I Sveriges första feministiska regering lönar det sig varken att jobba eller att vidareutbilda sig, fastän behovet av specialistsjuksköterskor är enormt, sjuksköterskebristen ett faktum och rekryteringsmöjligheterna begränsade. Först efter stora påtryckningar från Alliansen med varningar om misstroendeförklaring backade regeringen från detta förslag.

Sveriges första feministiska regering är inget annat än en ulv i fårakläder. I stället för att arbeta för god löneutveckling och vidareutbildning inom kvinnodominerade yrken motarbetar man detta i smyg. Vi moderater vill inte vänta i 33 år för jämställda löner, vi måste göra någonting nu.

Stephanie Bruksgård

sjuksköterskestudent och ordförande för Moderatkvinnorna i Västmanland

Anna Nygren

leg. sjuksköterska och ordförande för Moderatkvinnorna i Västerås

Läs även: Malenas Ernman: Kampen för miljön är världens största feministiska rörelse

Wonder woman- superhjältarnas feministiska överman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel