Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderater: Mer jobb skapar mer resurser till välfärden

Valdagen närmar sig och valet står mellan en alliansregering med framtidsoptimism och en rödgrön röra med en bakåtsträvande agenda.

 Alliansregeringen prioriterar arbetslinjen, sänkta skatter och nya gröna jobbmöjligheter.

Regeringen har även har tagit sig ann den stora svenska ungdomsarbetslösheten genom att sänka kostnaderna för att anställa unga människor och genom jobbskatteavdraget har drivkrafterna för arbete stärkts. En vanlig löntagare har fått närmare 1 500 kronor mer i plånboken varje månad tack vare jobbskatteavdraget!

Inget av detta hade hänt med en rödröd regering och mycket av detta kommer att förändras till det sämre om en rödröd regering tar plats i Rosenbad efter den 19 september i år. Mona Sahlin vill införa en ungdomsskatt, Lars Ohly vill höja skatten för låg och medelinkomsttagare och Maria Wetterstrand motarbetar arbetslinjen med sitt partis förslag om 35 timmars arbetsvecka.

Deras överenskommelse att göra gröna och vita rut- och rot-jobb svarta igen genom att avskaffa avdraget är oroväckande. Att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lägger mer resurser på höjd a-kassa än på hela sin jobb- och utbildningssatsning sammantaget visar på en tydlig skillnad mellan de politiska blocken.

För att belysa oppositionens politik kräver vi att oppositionen svarar på fyra enkla frågor:

Vänsterpartierna vill genomföra en skatteväxling med höjd inkomstskatt och skatte-reduktion för A-kasseavgiften. Följden skulle bli att ungefär tre miljoner löntagare får mindre pengar att röra sig med. Därtill vill vänsterpartierna trappa ned jobbskatteavdraget för högre inkomster. Det skulle göra det mindre lönsamt att både arbeta och utbilda sig i framtiden.

Varför tänker de höja skatten för låg och medelinkomsttagare?

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om att höja de sociala avgifterna för att anställa ungdomar om de vinner valet i höst. Det innebär att de inför en särskild ”ungdomsskatt” på närmare tio miljarder kronor. Ungdomsarbetslösheten är redan för hög i dag. Ska företagen behålla samma lönekostnader som i dag kommer ett av 20 ungdomsjobb att försvinna. En politik som i ett slag fördubblar kostnaderna för att ha unga människor anställda är inte en politik för jobb utan för fler i bidragsberoende.

Varför vill de straffa ut ungdomarna från arbetsmarknaden?

Alliansen har under mandatperioden genomfört skatteavdrag för hushållsnära tjänster (rut) och för ombyggnationer i det egna hemmet (rot). Det har skapat nya jobb, minskat den svarta sektorn och gett bättre arbetsvillkor till många medarbetare. Vänsterpartierna vill avskaffa rut direkt efter valet och successivt fasa ut rotavdraget.

Varför vill de hota tusentals arbetstillfällen i hela Sverige?

I sitt budgetförslag skär oppositionen ner förmedlingsresurser i form av externa jobbförmedlare med två miljarder fram till 2012. Det handlar om människor som stöttar personer till arbete. Jobbcoacher har en viktig funktion som omställningsresurs.Aktiva insatser står mot passivitet. Etableringslotsar är viktiga att få på plats för att stötta nyanlända flyktingar. De rödgröna prioriterar a-kassa före åtgärder för jobb.

Varför försämrar de människors möjligheter till omställning och jobb?

Utöver allt detta vill oppositionen införa en kilometerskatt som skulle slå hårt mot många åkerier, småföretagare och människor på landsbygden. Avskaffad kärnkraft vore ett hårt slag mot den så viktiga svenska basindustrin, 300 000 jobb riskerar att försvinna med oppositionens politik. Återinförd förmögenhetsskatt skulle minska företagens tillgång till riskvilligt kapital.

Mycket bra har hänt under snart fyra års tid med regeringsalliansen men det finns fortfarande mycket som behöver förändras och därför tycker vi det är viktigt att Sverige jobbar.

Jobb skapar resurser till välfärd och lägger grunden till ett tryggt och stabilt samhälle. Vi vill skapa nya gröna jobb. Därför arbetar vi för en ny moderatledd regering.

Åsa Coenraads, kandidat i valet till riksdagen

Mikael Andersson Elfgren, kandidat i valet till landstingsfullmäktige

Sverre Linton, kandidat i valet till landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel