Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderater: Vi är på rätt väg med Vårdval Västmanland

I valet 2006 gick Moderaterna till val på frågan att ta bort remisserna för behandlingar hos sjukgymnastik naprapater och kiropraktik. Lansdstingalliansen vann valet och vi infriade vallöftet. Vi har också infört att vi nu i länet kan lista sig hos den familjeläkare man önskar.

Detta är exempel på beslut som verkligen gav medborgarna verklig valfrihet. Samtidigt vill vi öppna för västmanlänningar att lista sig för primärvård i andra landsting, inte minst viktigt för dem som arbetspendlar.

Inslaget av privata familjeläkare ökat eftersom mottagningarna i Fagersta och Sala Norra har lagts ut på entreprenad. Samtidigt som vi kan konstatera att de mest framgångsrika familjeläkarmottagningarna drivs i privat regi. Mest framgångsrik är Citypraktiken.

Men valfriheten ligger inte enbart i antalet utövare utan även i att patienten nu har möjligheten att själv välja vårdgivare, en reform som ger verklig valfrihet.

Intressant är att rödgröna majoriteten startar med att sätta ett listningstak på ett en av familjeläkarna. Vad sänder det ut för signaler till patienter och familjeläkare?

Kenneth Östberg (S) borde känna till att landstinget under alliansstyret skärpt kraven på primärvården. Större krav ställs på läkemedelsgenomgångar och förbättrad uppföljning av hur mediciner skrivs ut inom primärvården. Ersättningssystemet kvalitetssäkras via olika index, ACG och CNI. Sanktionssystem har införts så att de familje-läkarmottagningar som inte lever upp till kraven riskerar böter.

Kvalitén inom primärvården har blivit bättre under senare år. Att mäta kvalité kan dock vara problematiskt. Därför har Konkurrensverket fått i uppdrag av regeringen att ta fram underlag för framtida åtgärder som förbättra valfriheten ytterligare samt se till förutsättningar för kvalitetskonkurrens blir bättre. Vi moderater kommer att ta del av de resultat som presenteras för att även i fortsättningen utveckla vårdvalssystemet.

Vi är övertygade om att en politik för ökad mångfald, fler valmöjligheter, mer patientmakt och en strävan att minska politikers makt är rätt väg för framtiden.

Maria Dellham

Mikael Andersson Elfgren

för Moderaterna i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel