Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna har mycket att skämmas för

Gunnar Hökmark "glömmer" i sin historieskrivning

Gunnar Hökmark är med rätta bekymrad över sakernas tillstånd när han den 18 oktober skriver om situationen i Ryssland och framväxten av extrema rörelser i Europa. Vi håller med.

Med det konstaterat vill vi tillägga ytterligare hot som Gunnar Hökmark säkert av rena utrymmesskäl väljer att förbigå. Natomedlemmarna Turkiet med sitt krig mot demokratin och bombningar av sina egna medborgare, Ungern och Polen med sina attacker mot en oberoende press och dito domstolar.

Att världens 80 rikaste personer har en samlad förmögenhet som motsvarar förmögenheten hos den fattigare halvan av världens befolkning, alltså cirka 3,5 miljarder personer bidrar förstås starkt till tvivlet på demokratin som metod och tron på extrema och populistiska rörelser.

Däremot blir Hökmark svårare att följa när han kritiserar Vänsterpartiet för att liksom andra tidigare kommunistpartier runt om i Europa har man odlat en förstående hållning till Rysslands aggressionspolitik i Ukraina. Ingenting kunde vara felaktigare; denna högernationalist som utövar ett allt mer auktoritärt styre liknar allt för mycket Turkiets Erdogan för att väcka några sympatier inom Vänsterpartiet.

Vi förstår om Gunnar Hökmark värjer sig för den ekonomiska politik Vänsterpartiet vill föra. Den som vill utjämna de ökande skillnader hans egen regering bidragit till att skapa i Sverige och som här gynnat framväxten av just de högerextrema rörelser Hökmark säger sig vara emot.

Övriga historiska referenser kunde förstås kvitteras med en blick på högerns motstånd mot både allmän rösträtt till varje social reform av betydelse under 1900-talet. Hur högerns ungdomsförbund stödde Hitlers maktövertagande.

Hur riksdagsledamöter från Högerpartiet ville censurera Vilhelm Moberg och efter högt föredöme ordnade bokbål. Hur Högerpartiet i det längsta bekämpade ANC och försvarade Sydafrikas rasåtskillnadspolitik.

På 1970-talet ansåg unga moderater att "de svarta inte bör få rösta, för då kommer Sovjet få kontrollen över hela södra Afrika." Och hur de moderna Moderaterna har varit med i samma international som mördarna i El Salvadors Arenaparti eller terrorgruppen Renato i Mocambique.

Men viktigare än att idissla dessa historiska synder är att titta framåt.Tyvärr för Gunnar Hökmark och Moderaterna måste nog försvaret av demokratin kombineras med en politik för ökad rättvisa och minskade klyftor, nationellt såväl som globalt. Annars växer populism, främlingsfientlighet och demokratiförakt. Vänstern ser detta samband – gör Hökmark det?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel