Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: Nej till att avveckla servicehusen

Äldre förtjänar en bättre situation

Vi moderater är oroade över utvecklingen i äldreomsorgen. Det gäller på alla områden, att S-styrets budget inte håller, att många äldre får stå i långa köer till äldreboende och att anställda inte känner att de räcker till, vilket leder till hög sjukfrånvaro och en dålig arbetssituation. Att något måste göras är uppenbart.

I oktober fanns det 95 äldre som köar för plats på ett äldreboende och hela 55 av dem har inte ens fått ett erbjudande om en plats.

De långa köerna började i mitten av 2015 när S-styret valde att stänga ner gruppboendet Gude. Sedan dess har inte äldrenämnden kunnat erbjuda äldre med beslut om äldreboende en lägenhet inom tre månader, vilket är ett myndighetskrav.

Vid det senaste kommunstyrelsemötet redovisades en rapport om behovet av äldreboenden i Västerås. Vi noterade flera oroväckande ställningstaganden som S-styret ställt sig bakom. Vi ställer oss bland annat tveksamma till att S-styret planerar att stänga ner platser inom olika äldreboenden när nämnden har en kösituation.

Men framförallt att S-styret på sikt ställer sig bakom att avveckla servicehusen. Detta säger vi bestämt nej till. Moderaterna har tvärtom ställt sig bakom att införa rätt till en plats på servicehus när en äldre har ett visst antal hemtjänsttimmar per månad och att det ska införas något som vi kallar servicehus light.

Ett servicehus light är ett boende på ett trygghetsboende som äldrenämnden hyr eller har nyttjanderätt till och fördelar till i första hand äldre med hög ålder som känner oro i sitt vanliga boende men som kanske inte har behov av stöd och hjälp i första hand utan socialt umgänge och ett enklare grundstöd. Vi ser också att servicehus light skulle vara en värdig lösning till medflyttare till make/maka som har fått beslut om plats på äldreboende när maken/makan har gått bort.

Från Moderaternas sida ser vi ett utökat och breddat behov av äldreboenden och inte ytterligare avvecklingar och stängningar.

Läs också: Nödvändigt att spara inom äldreomsorgen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel