Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna stärker försvarets förmåga

Magnus Edlund kritiserade den 24 juli Moderaternas försvarspolitik:

Moderaterna och Alliansen arbetar för att stärka Sveriges försvarsförmåga. Under vår tid i regeringsställning har vi sjösatt en stor personalreform som medverkar till en modern och effektiv organisation.

Det handlar om flera långsiktiga beslut vilka alla stärker det svenska försvaret. Det rör sig bland annat om nästa generations Jas Gripen, stora investeringar i anläggningarna i Luleå, Karlsborg och Ronneby, ett nytt luftvärnssystem samt nu senast en uppgradering av insatsorganisationens stridsvagnar. Försvarspolitik före 2006 handlade mycket om förbandsnedläggningar. Nu är det satsningar!

Magnus Edlund skriver att vi skulle vara nöjda med sakernas tillstånd. Självfallet inte! Vi är däremot nöjda med att ha kommit en bit på vägen i reformeringen av det svenska försvaret, men vi är samtidigt ödmjuka inför de utmaningar som återstår. Något som Edlund nämner är just den nya personalförsörjningen med rekrytering på frivillig grund.

Att personalförsörjningen fungerar väl är helt centralt för det nya försvaret. Försvarsmakten måste vara en attraktiv arbetsgivare som kan locka till sig kompetent arbetskraft. Detta är också en fråga som både Försvarsmakten och regeringen lägger mycket kraft på.

I somras beslutade regeringen att insatsorganisationens stridsvagnar ska uppgraderas. Tillsammans med andra beslut som att gå vidare med nästa generations Jas Gripen, anskaffa ett nytt luftvärnssystem och uppgradera försvarets stridsbåtar ger det Försvarsmakten långsiktig tillgång till modern materiel.

Nato utvärderade nyligen den svenska försvarsreformen och gjorde bedömningen att försvarets operativa förmåga ökar. Detta är ett bra kvitto på att viktiga steg har tagits mot en stärkt svensk försvarsförmåga.

Vi är stolta över allt det som alliansregeringen åstadkommit hittills med försvarsreformen, men vi är också mycket uppmärksamma på de utmaningar som återstår.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel