Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna störtdyker efter utspel om SD: "Allvarliga problem"

Moderaterna får katastrofsiffror enligt en opinionsmätning som Expressen har låtit genomföra
– Det är ett stort fall. Det får de ta sig en funderare över, säger Stefan Löfven (S), statsminister, under en pressträff.

– Vi har inte sett en större turbulens mellan två mätningar sedan Juholt, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till Expressen.

Katastrofsiffrorna som Expressen tagit fram tillsammans med Demoskop, visar på att Moderaterna backar kraftigt till 18,5 procent.

Under en pressträff efter regeringssammanträdet kommenterade statsminster Stefan Löfven siffrorna.

– Det är klart att väljarna känner en stor osäkerhet inför moderaternas politik och var de står i regeringsfrågan, säger han.

Moderaternas störtdykning har fått de andra allianspartierna att stiga med mellan 1,0 och 1,7 procentenheter.

"Allvarliga problem"

– Moderaterna har allvarliga problem i opinionen nu. Efter SD-utspelet har vi kunnat se hur Anna Kinberg Batra inte längre är en samlande ledare för alliansväljarna, och den branta nedgången för Moderaterna i februari är kvittot. SD-utspelet var ett riskabelt och kontroversiellt steg att ta, och många M-väljare har reagerat klart negativt, säger Peter Santesson, till Expressen.

Försöka vända

Moderaternas partiledare har ännu inte kommenterat uppgifterna, Men enligt partisekreteraren ska partiet försöka vända katastrofsiffrorna.

– Vi tänker vara väldigt tydliga. Vi vill ha en alliansregering, vi vill ha en alliansregering och vi tycker inte att vi bör avstå från att driva vår politik för att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen, säger Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterar, till Expressen.

Även en undersökning som Svenska Dagbladet gjort tillsammans med Sifo visar på kraftig tillbakagång. Moderaterna har inte visat så svagt stöd i någon mätning efter Alliansens bildande sensommaren 2004. De stannar enligt tidningen på 19,8 procent.