Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohsin Hamid: "Vi gör ofta misstaget att föreställa oss mänskligheten som värre än vad den är"

Mohsin Hamid skildrar en framtid där migrationen har blivit om inte en mänsklig rättighet, så i fall möjlig. Men inget är enkelt och hans senaste roman, "Exit Väst" föddes trots allt ur en vardaglig mardröm.

Han har bott i Kalifornien, på den amerikanska östkusten och i London. Men sedan åtta år tillbaka lever Mohsin Hamid familjeliv i sin födelsestad, Lahore, Pakistan, bland dess elva miljoner invånare. I den gamla kulturstaden, med historiska palats och moskéer, kommer kriget i Syrien och stridigheterna i Irak väldigt nära.

– Det är som om ni skulle sitta och läsa om Oslo och Köpenhamn och undra över vad som egentligen händer? Den här romanen kom verkligen från mina värsta mardrömmar. Det är omöjligt att bo i Lahore och inte ha den här mardrömmen åtminstone en gång i veckan, för vad skulle jag göra om just det hände här? Hur stor del av ens familj kan försvinna? Barnen, föräldrarna?

Terrorn är hela tiden närvarande även i Lahore. Hans svärmors vän, guvernören, mördades efter att ha försvarat en kristen kvinna som dömts till döden för hädelse av profeten.

– Vi åt middag med guvernören, och två dagar senare blev han skjuten av sin livvakt.

Ändå sitter han nu i sin svenske förlagschefs lilla soffa, och utvecklar en trots allt hoppfull framtidsvision som delvis återfinns i hans senaste roman. I den Bookerprisnominerade "Exit Väst" skildrar han kärlekshistorien mellan Nadia och Saeed, vars låga tänds samtidigt som de militanta ockuperar deras stad och skär halsarna av "de otrogna". Exakt var de befinner sig är upp till läsaren att avgöra, men Damaskus eller Aleppo ligger nära till hands.

När det unga paret får chansen att fly genom en osäker och hemlig Narnia-dörr tar de den, och kliver rakt ut bland solstolar och flyktingläger på den grekiska ön Mykonos.

– De här dörrarna finns redan tack vare modern teknologi, för två dagar sedan satt jag i Pakistan, nu är jag här, säger Mohsin Hamid när han blir ombedd att förklara sitt litterära grepp.

Men framför allt ville han slippa skildra gummibåtsseglatsen över Medelhavet.

– Genom att fokusera på den tappar man resans orsaker ur sikte. Och man betonar också skillnaderna, "eftersom jag aldrig har åkt över Medelhavet i en liten gummibåt är jag annorlunda än du". När man tar bort den delen av historien har man kvar det som vi alla har gemensamt.

Mohsin Hamid är affärskonsulten, utbildad på amerikanska elituniversitet, som började skriva romaner. Inledningsvis om cyniska, knarkande och sexfixerade överklassungdomar i Lahore, ett slags reaktion mot förljugna renhetsideal, förklarar han.

17 år senare ser han sin försiktiga framtidsoptimism som ännu mer rebellisk.

– Pessimism gör oss nostalgiska, och det nostalgin säger är "låt oss återvända till kalifatet", "let's make America great again", "låt oss återvände till England före EU". Allt detta är nostalgiska visioner som finns här bara för att framtiden skrämmer oss. Som mänsklig civilisation måste vi bli mindre skräckslagna för vår framtid om vi ska skulle stå emot all den här pessimismen.

Om några 100 år är Stockholm samma etniska smältdegel som Rio de Janeiro, om man får tro Mohsin Hamid. Det vi ser nu är bara början. De kommande århundradenas migration, inte minst på grund av klimatförändringarna, kommer att likna historiens folkvandringar.

Hans romanpersoner hittar ingen materiell rikedom, tvärtom, men väl nya vägar. Från Mykonos reser Nadia och Saeed vidare genom ännu en mörk dörr och hamnar i ett flyktingapokalyptiskt London där, hör och häpna, de goda krafterna ändå kommer till uttryck.

– Vi gör ofta misstaget att föreställa oss mänskligheten som värre än vad den är. Människan är kapabel till fruktansvärda saker, men vanligtvis begår inte folk dessa hemska handlingar. När man balanserar mänsklig anständighet mot mordiskhet finns det trots allt lite mer anständighet, och det tenderar att rädda oss. Det är en stor källa till hopp för mänskligheten.

Fakta: Mohsin Hamid

Född: 1971 i Pakistan.

Familj: Fru, åttaårig dotter och femårig son.

Bor: I Lahore, Pakistan.

Bakgrund: Bodde som barn i Kalifornien eftersom hans pappa doktorerade i utvecklingsekonomi vid Stanford University. Är själv utbildad vid Princeton och Harvard och skriver på engelska.

Böcker: Debuterade med "Nattfjäril", på svenska 2004. "Den ofrivillige fundamentalisten" (2007) blev nominerad till Bookerpriset. På svenska finns även romanen "Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien" samt antologin "Missnöje och dess civilisationer".

Sysselsättning: Hemmapappa på halvtid, deltidsförfattare som ibland också gör uppdrag som affärskonsult.