Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molander: ABB har mycket att lära sig om kvinnor av Ica – jämställdheten på Västerås stolthet är sorgligt eftersatt

Pinsamt. Ja, något annat är svårt att känna efter att ha läst stiftelsens Allbrights nya rapport om jämställdheten i det svenska näringslivet som publicerades på måndagen.

Allbright har gått igenom jämställdheten i ledningsgrupperna för bolagen på den svenska börsen och Västerås stolthet ABB hamnar på plats 239 av 318. Bara knappt 17 procent av medlemmarna i ABB:s koncernledning är kvinnor. I styrelsen ser det minimaliskt bättre ut, med 18 procent kvinnor.

Tyvärr är de i ”gott” sällskap. Nio av tio bolag på Stockholmsbörsen har en manlig vd. Var fjärde bolag har ingen kvinna alls i ledningsgruppen.

Allra värst ser det ut bland industriföretagen. Bara 16 procent av ledningsgrupperna består av kvinnor, och någon förbättring är inte i sikte. Medan många andra branscher får fler kvinnor i ledningsgrupperna och andelen kvinnor i börsbolagens toppar sakta men säkert ökar så har industrin stått still på runt 16 procent kvinnor i ledningen i flera år.

På ABB går ojämställdheten långt tillbaka i tiden. ABB och ASEA har under sin 136-åriga historia aldrig haft någon kvinnlig vd eller styrelseordförande.

Företaget säger sig dock arbeta med jämställdheten. ”Mångfald och jämställdhet hjälper oss levererar (sic.) energi och produktivitet”, som det heter på hemsidan.

Tyvärr innehåller sidan om jämställdhet, förutom ett stavfel i rubriken, dessutom bara fjorton korta rader text.

”Vi bygger rätt strukturer, skapar de rätta strategierna och implementerar de rätta initiativen. Vi mäter sedan effekterna och sätter ännu mer ambitiösa mål för oss själva”, är ABB:s svar på hur jämställdhet skapas.

Vad de ”rätta strategierna” är och vilka ”ambitiösa mål” de satt är emellertid höljt i dunkel.

Förhoppningsvis är jämställdhetsarbetet tydligare för de anställda i företaget. Men att informationen till den som vill ”jobba hos oss” är så här undermålig säger något om ambitionsnivån.

Det är synd. Studier visar att bolag med jämställda ledningsgrupper inte bara är mer lönsamma utan också mer innovativa och kreativa. En styrelse där medlemmarna har många olika erfarenheter får en bredare kunskapsbas att ta ifrån och därigenom möjlighet att väga in fler parametrar då beslut ska fattas. Något som bara blir viktigare på en globaliserad marknad.

Det är därför inte särskilt förvånande att de nya bolag som kom in på Stockholmsbörsen förra året är mer jämställda än genomsnittet. Det är i jämställda bolag som de nya innovationerna sker.

De bolag som fick lämna Stockholmsbörsen hade på samma sätt färre kvinnor än genomsnittet i sina ledningsgrupper, bara 14 procent.

Från de bolag som misslyckas med jämställdheten hörs ofta att det ”saknas kompetenta kvinnor att rekrytera”. Med tanke på att kvinnor dominerat den högre utbildningen i 42 år och sedan länge utgör ungefär hälften av studenterna på Handelshögskolan i Stockholm, som är den vanligaste utbildningen för vd:ar på de största börsbolagen, förefaller det dock som minst sagt märkligt.

Tyvärr är ABB:s placering på listan inte bara dålig, den är sämre än förra året. Resten av näringslivssverige är på väg att springa, eller åtminstone jogga, ifrån Västeråsföretaget.

Som tur är behöver ABB inte gå långt för att hitta någon att lära sig av. Både Ica och AQ Group som har stor verksamhet i Västmanland tillhör företagen med helt jämställda styrelser. Antagligen som en följd av det har företagen en stor andel kvinnor i sina ledningsgrupper. Ica kan stoltsera med 42 procent och AQ med 67 procent.

Det här sambandet gäller nämligen inte bara för Västeråsföretagen. Statistiken visar att företag med jämställda styrelser oftare har fler kvinnor i ledningsgruppen. De tillsätter i sin tur oftare kvinnor som linjechefer. Bolag med jämställda styrelser är helt enkelt bättre på att rekrytera efter kompetens i stället för kön.

ABB:s nye vd Björn Rosengren har ett tufft jämställdhetsarbete framför sig när han tillträder i februari.

LÄS MER: Fler ledare av Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel