Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molander: Låt människor samlas i kyrkan – De drakoniska restriktionerna av gudstjänster måste få ett slut

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I helgen är det ägg, fjädrar och godis som står på programmet för de flesta svenskar. För många är påsken också ett firande och högtidlighållande av Jesu uppståndelse och början på ett nytt liv efter en lång tids lidande. Den symboliska vikten av högtiden har väl sällan varit så stark som i år.

Men i stället för att samlas i kyrkor och kapell får Sveriges kristna i år, precis som förra året, fira hemma framför en skärm.

Den 29:e mars förra året begränsades allmänna sammankomster till 50 personer. Efter en kort tillfällig lättnad i höstas skärptes restriktionerna den 24:e november till max 8 personer.

Som en följd har Svenska kyrkan, liksom andra kyrkor, moskéer, synagogor och tempel ställt om sin verksamhet och håller andakter och gudstjänster digitalt.

Att införa restriktioner och ställa om för att skydda befolkning och församlingsmedlemmar från smitta är självklart i en pandemi, men hur mycket är det rimligt att begränsa tro och tillbedjan?

Sedan farsoten drog in över vårt land har hundratusentals svenskar förlorat en nära anhörig eller vän, mer än en halv miljon har blivit arbetslösa och många är oroliga för att sjukdomen ska drabba dem eller någon de håller kär. Sällan har svenska folket haft så stort behov av att hämta stöd och tröst i religionen.

Men regeringen tvingar kyrkorna att hålla dörren stängd. Den som vill söka tröst och få styrka att hålla ut lite till hänvisas till ett zoom-möte.

Restriktionerna för religiösa sammankomster blir särskilt märklig i relation till hur öppet samhället är inom andra områden.

För medan max 8 personer får fira gudstjänst i Västerås domkyrka, får samtidigt hundratals personer shoppa loss i butikerna på Erikslund.

I coronans Sverige är det helt okej att trängas framför reavarorna eller råka backa in i någon av de 500 andra kunderna på ICA Maxi som också ska köpa mjölk och letar efter chokladägg. Men sitta i en kyrkbänk med gott och väl två meters avstånd till alla andra besökare och 20 meter i takhöjd är inte tillåtet.

Det är inte rimligt.

Pandemin är en ekonomisk och hälsomässig kris, men det är också en existentiell kris. Det räcker inte med permitteringsstöd och omsättningsstöd, svenskarna behöver också själsligt stöd. För väldigt många finns det i kyrkan.

Regeringens hantering av corona har varit bristfällig, och de införda restriktionerna både trubbiga och missriktade. Nu behöver det göras om och göras rätt.

Religionsfriheten måste väga tyngre än shoppingfriheten.

Anmäl text- och faktafel