Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molander: Västmanlänningarna behöver äta mindre kött – men mer älg

Spola mjölken, stod det på stora reklamskyltar över hela Sverige för några veckor sedan. En marknadsföringskampanj för havredryck som säger sig vara ett miljövänligt alternativ till komjölk. I somras lanserades uttrycket bondeskam, när FN:s klimatpanel konstaterat att jordbrukssektorn, särskilt köttproduktionen, står för en stor del av världens utsläpp. Ilskan hos många svenska bönder var stor.

På tisdagen lanserade Världsnaturfonden, WWF, sin nya och uppdaterade version av Köttguiden. En kort skrift med handfasta råd till den som vill äta miljövänligare.

Man kunde riktigt höra det mullra i lantbrukarleden.

Jaha, så nu är det tack och ajöss till både kött och svenskt jordbruk? Bönor och morötter är den nya dieten?

Nej.

Inte alls faktiskt.

Snarare bönor, morötter, älgstek, oxfilé och svensk ost.

För vad Världsnaturfonden och forskningen säger är inte att vi alla ska bli vegetarianer och att svenskt jordbruk ska lägga ner. Däremot behöver vi börja äta annorlunda.

I dag äter en medelsvensson ungefär ett kilo kött i veckan. Det är dubbelt så mycket som gemene svensk åt på 70-talet.

Ett kilo kött i veckan är också dubbelt så mycket som är hälsosamt. Rött kött och charkuteriprodukter innehåller nyttigt järn och protein, men också ämnen som ger oss cancer. Tjocktarmscancer, en av de dödligaste cancerformerna i dag, har till exempel ett tydligt samband med (för) stor konsumtion av rött kött.

Förutom att vara hälsofarligt, är en stor konsumtion av kött också miljöfarligt. All uppfödning av djur orsakar växthusgasutsläpp. Men. Och det här är viktigt. Hur stora växthusgasutsläppen blir, beror på hur djuren är uppfödda. Hur djuren har levt påverkar också den biologiska mångfalden, mängden antibiotikaresistenta bakterier och hur mycket giftiga kemikalier som släpps ut.

Ska jag försöka sammanfatta skriftens råd i en mening blir det så här: ”Ät mindre kött och när du köper kött och mjölkprodukter – köp svenskt, helst ekologiskt.”

Svensk och särskilt ekologisk produktion är överlägsen konventionellt odlad och uppfödd mat inom i stort sett alla kategorier. I stället för att stå inne i stallar, äta soja som odlats på skövlad regnskogsmark och bli proppad med antibiotika för att växa snabbare, så måste svenska djur gå ute och beta i hagar och antibiotikaförskrivningen är restriktiv.

Viltkött som älg och vildsvin har å sin sida ingen skadlig klimatpåverkan alls. Det främsta argumentet för att eventuellt äta mindre rådjursfilé handlar om att värna sin hälsa.

Men, om alla i Sverige ska äta mindre kött, det måste väl vara dåligt för Sveriges bönder?

Nej, faktiskt inte. I dag importeras ungefär hälften av det kött, och 60 procent av den ost som säljs i Sverige från andra länder. Faktum är att svenskarna förra året minskade sin konsumtion av kött, samtidigt som vi köpte mer svenskt kött än vi gjort på tio år.

Det går helt enkelt att köpa mer svenskt kött, och samtidigt minska konsumtionen av kött totalt.

Men vad ska köttet då ersättas med? Jo, rotfrukter och baljväxter är det allra bästa. Men svensk ost är inte helt fel det heller.

LÄS MER: Fler ledare av Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel