Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molnen finns i vågtopparna

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I söndags kväll när jag satt på jobbet, på SMHI i Norrköping, var jag med om en ganska ovanlig företeelse. När jag tittade ut genom fönstret var himlen full av lävågsmoln (Altocumulus lenticularis), som också kallas linsmoln eller mandelmoln.

Dessa moln är vanligast över bergsterräng där de orsakas av stående cirkulationssystem som bildats i lä av branta bergsryggar. Molnens form orsakas av att luften har en vågrörelse. Molnen bildas då luften hävs och upplöses då luften sjunker. Det är i vågtopparna som molnen finns. Molnen är horisontellt utdragna, de är tjockast på mitten och avsmalnande mot kanterna. Och ofta har de en grå undersida. De ser just ut som en mandel eller konvex lins. Dessa linsmoln kan tas för "flygande tefat" eller ett UFO-fenomen på grund av den karakteristiska formen. I Sverige är dessa moln vanligast i norra och mellersta delarna av landet. Och just i fjälltrakterna brukar man kunna se att enstaka linsmoln bildas under dagen. Det som gjorde att det bildades så mycket linsmoln så långt söderut, över Norrköping, var att det blåste hårda västvindar i högre nivåer. En annan förutsättning för att linsmolnen ska kunna bildas är att atmosfären är stabil, vilket i sin tur innebär att inga dramatiska väderförändringar är att vänta.