Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Momsfel? Då kan du få pengar tillbaka

Om restaurangen tar ut för mycket moms på din mat så kan du få pengar tillbaka. Det bekräftar Skatteverket.

Det finns många restauranger, också i Västerås, som fortfarande skriver på sina kvitton att de tar ut 25 procent moms på maten. Men det får de inte göra. Momsen för mat som äts på plats i restaurang eller på snabbmatställe har sänkts från 25 till 12 procent.

– I så fall kan du få pengar tillbaka. Du behöver bara visa upp kvittot och säga att du har fått betala 25 procent i moms, och att du därför har betalt för mycket och ska ha pengar tillbaka, bekräftar Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandelsfrågor på Skatteverket.

Det handlar ofta inte om några stora pengar, men kan ändå vara en liten trevlig slant. Och detta gäller allt från svindyra restaurangnotor på tusentals kronor till billiga luncher. Det gäller all mat som äts ute på restaurang eller snabbmatställen.

Men varför fortsätter vissa restauranger att ta ut 25 procent moms?

– Det är ofta inte medvetet. Vissa har glömt att ändra sina kassor, andra vet inte hur man gör. Till vissa matställen kanske inte ens ändringen har nått ut. Men då är det bra att kunden påpekar saken, och då kan man ju få pengar tillbaka, säger Conny Svensson.

Han tror däremot inte på medvetet fusk. Det är inte lätt att lura skattemyndigheterna med de nya kassalagarna, påpekar han. Men restaurangägarnas revisorer måste rätta momsfel i efterhand i sin bokföring, annars är det ett skattebrott.