Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monica Ericsson, stadsdirektör: Västerås Science Parks roll ska stärkas ytterligare

Evert Jonsson ställer två frågor, till Elisabeth Unell (M) och undertecknad, som jag här ska besvara.

Jag har varit styrelserepresentant i Västerås Science Park sedan år 2000 och har under denna period sett en teknikpark ta form och växa på ett utomordentligt bra sätt sedan 2005 med Magnus Lundin på vd-posten. Lundin slutade som på egen begäran på grund av nytt vd-uppdrag i SISP, som är en nationell branschförening för teknikparker i landet.

Under Lundins ledning har teknikparken ytterligare utvecklats och blivit ett nav i stadens och länets innovationssystem. Under hans vd-period har Västerås Science Park kompletterats med en registrerad inkubatorverksamhet, Create, och även berikats med verksamhet för såddfinansiering/riskkapital till stöd för nya företags-idéer som har svårt att stå på egna ben.

Alla dessa verksamheter i nya Västerås Science Park, utgör ett viktigt stöd till företagen och till entreprenörer i både Västerås och Västmanland.

Västerås stad kommer även i fortsättningen att stödja Västerås Sciene Park på grund av dess viktiga roll som motor i vårt innovationssystem för företagsutveckling. Stadens ambition är att ytterligare stärka dess roll, så att den på sikt kan bli en stark aktör att räkna med, även nationellt.

Jonsson ifrågasätter också representationskulturen inom Västerås Science Park, en uppfattning som han redan i slutet av 2010 via sin gruppledare Lars Kallsäby (C) framförde till mig och Elisabeth Unell. På grund av detta begärde undertecknad en sammanställning över representation för samtliga år som företaget funnits.

Det visade sig att representationen under alla år legat på jämförbara nivåer proportionerligt med verksamhetens storlek. Styrelsen för Västerås Science Park har sedan många år tillbaka fastslagit regler för representation. Attestering för styrelse- och vd-representation sker genom styrelsens ordförande och representationen har årligen och löpande redovisats i bolagets styrelse i samband med den ekonomiska uppföljningen. Årlig granskning har skett av bolagets revisorer i samband med årsredovisningen och några anmärkningar ha aldrig framförts.

Västerås Science Park är nu inne i en ny fas där rekrytering av en ny vd pågår. Vi vill lyfta Västerås Science Park ytterligare och Västerås stad vill också i fortsättningen bidra till att stärka dess roll som en stark aktör inom innovationssystem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel