Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monica Stolpe-Nordin (C): Ungdomars kreativitet skapar jobb

Det gångna veckoslutet ägde Rework the World rum. Närmare 2 000 entreprenörer, innovatörer, politiker, NGO:er (Non governmental organisation), kulturarbetare, finans- och näringslivsfolk, folkbildare, från hela världen samlades i Leksand/ Tällberg för en dialog om hur vi gemensamt skapar en miljon nya jobb för unga människor i världen.

Västerås stad är en av få kommuner som fått möjligheten att vara med och visa upp spännande projekt: biogasprojektet Växtkraft, Karriärtorget på Mälardalens högskola, Rudbeckianska skolans globala arbete och projektet You, som jobbar med vägledning för unga som ska göra sitt yrkesval.

Som politiker i Västerås är jag stolt att kunna visa upp vad vi gör här och jag vill att ungdomar, politiker med flera som varit på plats, kommer hem med många nya idéer från hela världen. Vi måste våga lyfta blicken och diskutera framtiden när vi nu är på väg in i en högkonjunktur.

Varför angår det som hände i Tällberg oss i Västmanland?

Tällberg Foundation startade sin verksamhet för 30 år sedan. Den ledande frågeställningen är Hur skall vi kunna leva tillsammans – vi människor och med naturen?

Att ge svar på den frågan kan inte vänta till ”någon gång i framtiden” utan ska göras nu. I en globaliserad värld där vårt ömsesidiga beroende fördjupas, måste vår identitet representera ett långt vidare ”vi-begepp” än i dag: Vi måste bli lika bra på att lösa globala som lokala miljö-, ekonomi- och kulturfrågor. Vi måste arbeta för att hitta verktyg och metoder som klarar det.

I centrum för Rework the World står entreprenörskapet. Det handlar om att skapa nya jobb i lokalsamhället som bygger en hållbar värld. Idéer som är sprungna ur enskilda människors kreativitet i den lokala miljön. En utmaning? Ja. Omöjligt? Inte alls, om vi bestämmer oss. Man kan se Rework the World som en smältdegel där människor med olika bakgrund, åldrar, kulturella olikheter och förutsättningar strålar samman.

Vi som tror på folkbildning som ett viktigt verktyg för att utveckla människor och samhällen vet att det är när människor möts och gemensamt lär sig förstå sammanhang som perspektiven vidgas, krafter frigörs som stärker individen. Det är ur den kraften som tillväxt skapas, där hållbar utveckling står i centrum. Det finns ett tydligt samband mellan demokrati och tillväxt. När människor får inflytande och deltar i ett demokratiskt samhällsbygge växer man. Empowerment handlar om att våga tro på att jag som individ har förmåga, duger och kan.

Det spännande med Rework the world är att det handlar om att i workshops, samtal män och kvinnor emellan, ta fram idéer som leder till konkreta affärsidéer. När arbetet summerades efter fyra dagar fanns det 100 investeringsbara idéer som vi kan ta med oss hem. Resultatet av Rework the world ska bli konkreta affärsidéer där innovatören tillsammans med investerare går vidare för att kommersialisera idén vilket därmed kan leda till företagande och jobb.

Att 2000 personer från hela världen, alltifrån ungdomar med idéer till investerare och centrala beslutsfattare, väljer att komma till Rework the World är en klar signal om att många inser behovet.

Att det finns ett starkt entreprenörskap hos dagens ungdomar och en stark tillit i att framtidens jobb måste bygga på att vår planets ekosystem är den resurs som vi står och faller med, det framstår med tydlighet när man möter ungdomar runt om i världen.

Det är med den övertygelsen och tron i grunden som vi från vår kommun deltagit i Rework the world. Men arbetet tar inte slut i Leksand, utan det är nu det börjar.

Från Västerås stads sida är vi stolta över att ha fått möjligheten att vara med på Rework the World för att bidra och hämta hem idéer där ungdomars idéer om hur man bygger en bättre värld också skapar jobb i framtiden! Monica Stolpe-Nordin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel