Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mopedolycka utreds

Olyckan i somras när två 15-åriga flickor i Hallstahammar på moped blev påkörda av en bil ska nu utredas av Arbetsmiljöverket.

Anledningen är att olyckan skedde under skoltid – när flickorna skulle ta sig från Kolbäck tillbaka till Lindboskolan i Hallstahammar.

– Vem som har ansvaret är outrett. Men det övergripande ansvaret för skolans verksamhet har vi rektorer, säger Göran Folkesson, en av två rektorer på Lindboskolan och som också anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Men vi kan inte känna till varje detalj och därför är vissa saker delegerat till lärarna.

Att flickorna åkte moped från en skola till en annan under skoltid bryter inte mot någon policy – eftersom någon sådan inte finns.

– Det kan man nog se som en brist.

– Vid det här tillfället hade vi sagt att man kan åka Brukslinjen eller kanske med någon förälder. Moped var inte föreslaget som alternativ men heller inte förbjudet.

Göran Folkesson tänker nu lyfta frågan inom kommunen kring vilken policy som i framtiden ska gälla för skolbarn som på skoltid måste transportera sig utanför skolan.

Lena Millberg är skolchef i Hallstahammar.

– Vi måste diskutera det här. Om det sedan landar i en kommunövergripande policy eller inte får vi se, säger hon.

På Lindboskolan gäller i alla fall från och med nu att så många verksamheter som möjligt ska ske inom skolområdet eller i dess närhet. Längre transporter måste anmälas till rektor.

Senast den 15 september ska Göran Folkesson ha lämnat in en redogörelse till Arbetsmiljöverket kring omständigheterna för den aktuella olyckan.