Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mor och son offer för vansinnesdåd

 
Ikea-morden
Visa alla artiklar

Var i Västerås på semester – skulle shoppa på Ikea

Det var en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son som knivmördades på Ikea. På husgerådsavdelningen slog mördarna till – polisen beskriver det som en ”galen händelse” och att mamman och sonen kan ha blivit slumpmässigt attackerade.

Två män, 23 och 35 år, är nu anhållna misstänkta för mord. 35-åringen på sannolika skäl, den starkare misstankesgraden.

– Så vitt vi vet kände inte offren och de misstänkta varandra sedan tidigare. Däremot har de misstänkta en koppling till varandra. Ingen av dem är kända av oss sedan tidigare, säger Per Ågren, kommenderingschef.

Larmet kom vid 13-tiden på måndagen.

Kvinnan och sonen var här på semester, de bodde i en annan del av landet, men de hade anknytning till Västerås. De var på Ikea för att shoppa. Vid husgegårdsavdelningen hände något som gjorde att de attackerades med kniv.

När polis och ambulanspersonal kom fram låg den svårt skadade familjen på golvet. Deras liv gick inte att rädda och de dog på platsen.

En bit därifrån hittades den mordmisstänkte 35- åringen svårt skadad.

– Vi vet inte vem som har skadat honom, säger Ågren.

35-åringen fördes i ilfart till akuten och han opererades omgående. Han fördes senare till intensiven och läget är fortsatt kritiskt för honom.

Flera personer blev vittnen till morden som förbryllar polisen. Varken mamman eller hennes son tros ha försvarat sig mot attacken och därmed inte orsakat några skador på 35-åringen.

Hoppet står nu till en av varuhusets övervakningskameror – mordet kan ha fångats på film. Filmen har tagits i beslag och ska granskas av polisens utredare.

Vet ni något om motivet?

- Vi har inte hittat någon motivbild än, i nuläget vet vi inte så mycket, säger Per Ågren.

Har ni hittat mordvapnet?

- Ja.

Enligt poliskällor till VLT har de misstänkta med all sannolikhet använt knivar från Ikeas egna sortiment. Det är något som Per Ågren inte vill kommentera.

– Det råder förundersökningssekretess.

Under gårdagen arbetade ett 100-tal poliser med fallet.

– Vi är glada att ha kommit så långt utredningstekniskt men vi är långt ifrån i mål. Det jag kan säga är att de som misstänks för morden med all sannolikhet är gärningsmännen.

Kan det finnas några fler inblandade?

– Det går inte att utesluta.

En av dem som fick utrymma varuhuset var Therese Dahlberg. Hon hade precis ätit lunch med sin svärmor på Ikeas restaurang på övervåningen. När de var på väg nedför trappan för att gå och shoppa blev det stopp.

– Det var jättemycket folk och väktare. Jag tänkte att det var något bråk.

När de fortsatte in i butiken blev de hejdade på nytt.

– Det kom ett larm om att utrymma lokalerna. En i personalen visste inte vad som hänt men en kvinna berättade att någon fått ett knivhugg. Det måste ha hänt på nedervåningen.

Ute på parkeringen mot gamla Erikslund fick hon höra att någon hade avlidit.

– Det var fem ambulanser. Jag såg minst en eller två gärningsman i en civil polisbil.

25-åringen greps vid en busshållsplats strax intill köpcentret. Fredrik Pikkua- ho såg det hela.

– Jag såg poliser komma springande mot en man som stod och väntade i en busskur. Gripandet gick jättefort. Mannen gjorde inget motstånd men var högljudd.

Efter dådet stängde både Ikea och köpcentret sina butiker. Polisen spärrade av samtliga in- och utgångar. Även garageutfarterna bevakades. Samtidigt jobbade polisens tekniker med att fotografera och dokumentera mordplatsen medan andra poliser säkrade könågon gärningsman skulle finnas där.

Joshua Bulagna, försäljare på Tre på Erikslund Shopping Center, fick stå utanför och vänta på att polisen skulle bli klar med den tekniska undersökningen.

– Jag blev lite omskakad men jag förstår att jag hade tur. Folk fick panik där inne och det var hysteri. Det var ingen vanlig måndag det här och det blir väl ingen vanlig tisdag heller.

För Mattias Johansson, Ikeas varuhuschef i Västerås, var dagen tung. Både för honom och hans personal. Trots det tog han sig tid för att gå ut och prata med det pressuppbåd som samlats utanför varuhuet.

– Ni pratar med en kille som just nu kanske har den värsta dagen – både på jobbet men också som människa. Ja, det här är absolut den värsta dagen i mitt liv, sa han.

De anställda fick lämna varuhuset via garaget för att sedan samlas i personalmatsalen. Ett lämmeltåg av gul-blå klädda människor gick på långa led, några grät öppet.

– Fokus nu är att ta hand om personalen men även om de kunder som drabbats. Och naturligtvis går mina tankar till de anhöriga till offren, sa Mattias Johansson.

Ikeamordet blev en världsnyhet. Flera stora utländska medier rapporterade om dådet.