Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mördad hittad inrullad i matta

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Mördarna tog sig in i fyrtiosjuårige förste socialassistenten Rolf Stålhammars hem, band honom med slipsar, kvävde honom och rullade in honom i en matta. Men - att använda den dödes bil för att fly var inget smart drag.

VLT 11 januari 1968.

Fyrtiosjuårige förste socialassistenten Rolf Stålhammar mördades natten till onsdagen i sitt hem i en villa på Vallgatan 15 i Västerås.

Han påträffades på förmiddagen kvävd och bunden till händer och fötter i sin säng. Kroppen var inrullad i en matta!

Två utländska sjömän greps på onsdagseftermiddagen strax söder om Kalix, sex mil från finska gränsen. De färdades i den döde västeråsarens bil, vilken av allt att döma stals i samband med mordet. Männen, som vägrar att uppge vilka de är, anhölls som misstänkta för mordet och förs i dag, torsdag, till Västerås.

Rolf Stålhammar måste ha överrumplats helt när gärningsmännen – sannolikt två – gick till angrepp i 4-rumslägenheten. Det fanns nämligen inga direkta spår efter strid. Och hyresgästen i våningen under hörde inte heller något buller från mordlägenheten.

Mördarna tycks snabbt ha övermannat och bundit sitt offer med flera slipsar och försett honom med munkavle, en halsduk. Sannolikt avled Stålhammar genom kvävning sedan han bundits.

Det är ännu oklart varför gärningsmännen lindade in kroppen i en matta. En teori är att de tänkt föra bort den döde från lägenheten i offrets egen bil. Av någon anledning ändrade de sig.

Innan de lämnade lägenheten lyfte de av telefonluren och lade den åt sidan.

När Stålhammar överfölls var han klädd i skjorta, byxor och sandaler. Han hade armbandsklocka på sig. Polisen arbetar f.n. efter rånmordsteorin men vet ännu inte om gärningsmännen stal något i lägenheten. De nu anhållna männen hade ingen större summa pengar på sig när de kroppsvisiterades i Kalix.

Västeråspolisens sambandscentral fick första larmet kl. 10.24.

En radiobil med polismännen Torkel Werner och Agne Wikman utryckningskörde till 30-talsvillan på Vallgatan, där den 69-årige pensionären Oskar Larsson några minuter tidigare funnit sin hyresvärd liggande till synes livlös. Polismännen fann att socialassistenten var död och slog mordlarm.

Polisen organiserade sitt arbete efter en tidigare uppgjord och inövad "mordplan".

Brottsplatsundersökare från kriminalens tekniska rotel och polismän från spaningsroteln sändes till platsen. Villatomten spärrades av liksom Iggebygatan och Vallgatan, som båda leder förbi tvåvåningshuset.

Utredningsarbetet leddes av polismästare Harald Erling, som bland annat informerade sig vid besök i villan, vilken ägdes av den mördade. Även länspolischefen Nils Andermark och länsåklagare Erik Lindström inspekterade huset. All tillgänglig polispersonal – även tjänstefria – sattes in i spaningarna efter mördarna.

Spaningarna – de leddes av kriminalkommissarie Arne Calmgård – kom mycket snabbt igång.

Omkring 15 polismän inledde "operation dörrknackning", huvudvittnet, pensionären Oskar Larsson, hördes om sina iakttagelser under natten och andra uppgifter inhämtades.

Polisen konstaterade tidigt att den mördade västeråsarens nyinköpta personbil var försvunnen. Fordonet rikslarmades från sambandscentralen och Västerås finkammades i jakten efter bilen.

De yttre och inre spaningarna ledde till att polisen redan under förmiddagen kunde koncentrera sitt intresse till två utländska sjömän i 30-årsåldern som två kvällar i rad besökt den mördade socialassistenten.

Polisen lyckades också komma i telefonkontakt med en stockholmare som i måndags träffade de båda männen hemma hos Rolf Stålhammar. Detta vittne visste inte namnen på sjömännen, men lämnade värdefulla upplysningar till utredarna.

Kvävning

Strax före klockan 14 anlände rättsläkaren, docent Tom Saldeen från Uppsala. Han gjorde en ytlig besiktning av den döde och fann att mannen förmodligen bragts om livet genom kvävning.

Västeråsaren hade skador som tydde på detta, bland annat märken på halsen och blödningar i ögonens bindhinnor. Undersökningsledaren, polismästare Harald Erling, begärde under dagen hjälp av personal från rikskriminalen i Stockholm. Två brottsplatsundersökare och tre experter på mordspaning anlände under eftermiddagen till Västerås och inledde omedelbart arbetet.

Fingeravtryck

Flera spår efter gärningsmännen tillvaratogs i villan, bland annat fullt identifierbara fingeravtryck.

Brottsplatsundersökarna konstaterade att flera byrålådor var utdragna. Detta kan gärningsmännen har gjort när de sökt efter pengar eller andra värdeföremål. Men de kan också ha tagit de slipsar, som användes när offret bands, ur lådorna. En spritflaska togs tillvara i ett av rummen.

När Västeråspolisen fick meddelande om att två 31-åriga män gripits i Kalix i den mördades personbil, övertog chefsåklagare Alf Juhlin ledningen av den fortsatta utredningen.

Arbetade bland "svårt" klientel

Den mördade, förste socialassistenten Rolf Stålhammar, kom både genom sin tjänst inom socialvården och som övervakare i nära kontakt med ett svårbemästrat klientel.

Ofta var han övervakare för sjömän som råkat illa ut.

Framgångsrikt lyckades han också hjälpa flera kriminellt belastade ur asocialiteten. Han hade dock inte varit övervakare för någon av de två män som anhållits som misstänkta för mordet.

– Han var mycket socialt intresserad och en duktig och noggrann tjänsteman, säger socialchefen i Västerås, Sten Fägerstam.

Stålhammar var också känd som mycket punktlig och noggrann. Han var nykterist och hade, enligt ende hyresgästen Oskar Larsson, inget större umgänge. En av de nu anhållna sjömännen blev Stålhammar bekant med under en resa som han gjorde med en tysk båt redan 1963.

Han var född i Borgholm 1920 och utexaminerades som diakon från Stora Sköndal 1944. Han ägnade sig sedan åt socialt arbete, bland annat på alkoholist- och epileptikerhem, vid S:t Görans hemgård och Stadsmissionen i Stockholm.

Åren 1947–53 var han ungdomsledare och församlingsdiakon i Engelbrekts församling och tillhörde församlingens ungdomsråd. Han hade av biskopen erhållit venia som lekmannapredikant i såväl Stockholms som Växjö stift.

Stålhammar kom till Västerås den 1 april 1956 som föreståndare för samhjälpens mottagningsbyrå och blev två år senare assistent vid socialvårdens hjälpavdelning. 1963 blev han förste assistent. Han var ogift och sörjes närmast av en åldrig fader, bosatt i Västerås.