Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mördades han för pengar? Nytt vittne kan stärka åklagarens version

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

En stor del av rättegången mot den nu dömda mördaren Johanna Möller gick åt till att försöka lösa frågan om vem som tecknade hennes makes livförsäkring om 3,5 miljoner kronor.

I tingsrätten dömdes Möller till livstids fängelse för mord, mordförsök, anstiftan till mord samt grovt bedrägeri.Åklagarsidan har hela tiden sökt bevisa att Johanna Möller haft ekonomiska motiv för att vilja se sin make Aki Paasila död, motiv i form av en livförsäkring på 3,5 miljoner kronor.

Just den livförsäkringen blev – som vi tidigare berättat – anledningen till att försäkringsbolaget där livförsäkringen tecknats drog öronen åt sig och bidrog till att polisutredningen om makens drunkningsdöd, tidigare avskriven som en olyckshändelse, öppnades på nytt.

Johanna Möller har hela tiden nekat till att ha tecknat försäkringen , enligt henne var det Aki Paasila som tecknade försäkringen.

Nu ger uppgifter till SVT Västmanland vid handen att åklagarsidan har ett nytt vittne som de avser att presentera vid hovrättsförhandlingen, vilken inleds den 7 november sedan livstidsdomen överklagats dit.

Vittnet har, enligt SVT Västmanland , vänt sig till polisen sedan vittnet hört Johanna Möller säga att maken kan ha tecknat livförsäkringen, vittnet ska enligt kammaråklagare Jessica Wenna ha kännedom om att Aki Paasila inte tagit del av post eller kommunikation kring försäkringen.

Den 21 augusti i år dömdes Johanna Möller till livstids fängelse för en mycket lång rad brott, främst mord och försök till mord den 3 augusti 2016 på sin far och sin mor, anstiftan till mord den 7-8 augusti 2015 (på maken Aki Paasila), några fall av stämpling till mord.

Hennes ex-pojkvän Mohammed Rajabi dömdes för sin delaktighet i brotten till 14 års fängelse och utvisning. Eftersom åldersbedömningar inte med säkerhet kunde slå fast att hans ålder då brotten begicks var 21 år eller däröver undgick han livstidsstraffet, 14 år var högsta straff lagen medgav i hans fall.

I domen mot Johanna Möller ingick grovt bedrägeri i samband med tecknandet av makens livförsäkring. Det nya vittnet som åklagarsidan avser presentera kan därför inte i någon avgörande mån förändra åklagarsidans situation, möjligen ytterligare stärka bevisningen och räta ut frågetecknen, vilket åklagarsidan säger till SVT Västmanland .