Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morddom står fast

(Uppdaterad 12.05) Svea hovrätt fastställer livstidsstraffet mot 32-årige Arkadi Mrktchyan för mordet på en affärsman i Fagersta 2009.

Hovrätten fastställer också domarna på tio års fängelse vardera för den mördade affärsmannens 32-åriga änka samt dennes 23-åriga syster - tillika Mrktchyans hustru - för medhjälp till mordet.

Västmanlands tingsrätt dömde de tre, samt en 46-årig kvinna, vän till den morddömde, i juli i år i en 146 sidor lång dom efter en maratonrättegång. Den 46-åriga kvinnan friades från misstankar om medhjälp till mord och dömdes i stället till ett års fängelse för skyddande av brottsling, ett straff som hon genom den långa häktestiden ansågs ha avtjänat.

Hon överklagade inte sin dom, men de tre övriga överklagade domarna.

Mannen, som erkände sig skyldig till att ha skjutit den 45-årige Fagerstaföretagaren till döds, ansåg att gärningen skulle bedömas som dråp, och under alla omständigheter ge ett tidsbegränsat straff.

Änkan och dennes syster yrkade på att frikännas, och i vart fall att de skulle dömas till ett lägre straff.

I en 49 sidor lång dom går Svea hovrätt på punkt för punkt igenom anklagelserna mot de tre som överklagat sina domar.

I likhet med Västmanlands tingsrätt finner de att de åtalade inte talar sanning när de hävdar att brottet var en hämndgärning (vilket mannen påstått) eller ett urspårat stöldförsök (vilket kvinnorna påstått).

I likhet med tingsrätten finner också hovrätten att de omfattande åtgärder med olika mobiltelefoner som använts kors och tvärs, tyder på en förslagen planering.

Rätten skriver att mannen och änkan "gemensamt och i samförstånd beslutat och planerat att döda (45-åringens namn)" och att motivet varit ekonomiskt; 45-åringens många miljoner skulle genom arv gå till änkan eller till parets gemensamma och minderåriga son och därmed kontrolleras av änkan.

Änkans syster har visserligen inte, finner hovrätten, varit med om att besluta och planera mordet. Hon har däremot varit så aktiv med att hjälpa sin make - bland annat med falska alibisamtal - att även hon ska dömas för medhjälp till mord precis som tingsrätten ansett.

Planeringen bakom och brutaliteten vid mordets genomförande gör att något tidsbestämt straff för mordet inte kan komma ifråga för 32-åringen, anser såväl hovrätt som tingsrätt.

Alltså döms mannen till livstids fängelse och som armenisk medborgare livstids utvisning efter avtjänat straff - om och när så sker. De båda kvinnorna döms till tio års fängelse vardera för medhjälp till mord och som estniska medborgare livstids utvisning efter avtjänat straff.

Den enda skillnaden mot tingsrättsdomen är en bagatell; de båda kvinnorna döms att betala ytterligare 5000 kronor i ersättning till 45-åringens dödsbo för saneringskostnader på Fagersta brukshotell. De båda kvinnorna hade rökt i ett rökfritt rum då de bodde där i samband med begravningen.