Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordet på Stadshotellet blir bok

Söndagen den 7 juli 2013 hittades en avliden man i en säng på Stadshotellet i Västerås, med en så kallad kattstrypare åtdragen runt halsen.
Dödsfallet har sedan dess gäckat polis och åklagare.
Nu ska händelsen bli en kriminalroman, signerad författaren Stefan Di-Omnia, Norrköping.

Titeln på romanen är redan klar: Kattstryparen rum 419.

– Om allt går enligt planerna kommer boken att ges ut i början av 2018, berättar Stefan Di-Omnia.

Han har redan lagt ner drygt tre års researcharbete för boken. Det arbetet kommer att fortsätta ett tag till.

Och han har redan nu sin bestämda åsikt om vad som egentligen låg bakom Fjärdhundrabons död:

– Han blev mördad och jag vet vem som gjorde detta, fastslår Stefan Di-Omnia.

Boken kommer alltså att handla om ett autentiskt fall, även om de inblandade får fiktiva namn.

– Jag bestämde mig ganska snabbt att skriva en roman efter beskedet om att min barnsdomvän hade hittats död. Jag måste få ”skriva av mig” kring det här fallet.

Det var den avlidne mannens hustru som hittade honom på hotellrummet. Båda var i Västerås för att besöka Power meet. Paret hade skiljts på småtimmarna natten till lördagen den 6 juli. Mannen hade släppts av utanför hotellet medan hustrun, enligt egen utsago, åkte hem för att arbeta senare under lördagen. När hon inte fick någon kontakt med maken under lördagskvällen beslutade hon sig under söndagsförmiddagen för att besöka hotellet. Med personalens hjälp tog hon sig in på rummet och fann maken liggande död med ett buntband åtdraget runt halsen.

Polisen famlade länge och väl i sin utredning, mycket beroende på ett ”oprecist” utlåtande från rättsläkaren, och släppte inga uppgifter till media om dödsfallet. Handlade det om ett mord eller var det ett självmord? Eller möjligen ett rånmord?

Mannen saknade nämligen sin värdefulla Breitlingklocka och sin guldhalskedja när han hittades.

Först en månad senare, i början av september, blev dödsfallet känt i media. Ytterligare en tid senare greps och häktades hans hustru som misstänkt för mord. Hon satt häktad i ett par månader för att sedan släppas på fri fot. Alla misstankar skrevs av.

Den 17 december 2013 underrättade kammaråklagare Karolin Hellsberg tingsrätten om att förundersökningen mot hustru var nedlagd.

– Vi kan helt utesluta att det handlade om ett självmord. Jag har säkert varit i kontakt med 150 personer i mannens närmaste bekantskapskrets och samtliga utesluter detta, säger Stefan Di-Omnia, och poängterar att han i sitt researcharbete hittat uppgifter som inte polisens noterat.

– Det går en mördare lös i samhället, och jag vet vem det är, men jag kommer att berätta vem det först när boken är klar, säger Stefan Di-Omnia, och ger samtidigt polisutredarna en liten vink av vad som kan vara intressant:

– Följ pengarnas vandring…Fotnot: Stefan Di-Omnia hartidigare gett ut en bok på det egna förlaget East. 2014 kom Hjärnvilja – en kampmot stroke.

Polisutredningen ligger nere

Polisutredningen kring händelsen på Stadshotellet ligger för närvarande nere, enligt Per Zetterlund på polisens avdelning för grova brott.

Sedan förundersökningen lades ned har dock ett antal tips kommit polisen till del, men inget som nämnvärt fört utredningen framåt.

Det senare bekräftas också av kammaråklagare Karolin Hellsberg som ledde den nedlagda utredningen:

– Nej, jag har inte fått något från polisen, som just nu äger utredningen, som föranlett att förundersökningen ska öppnas igen, säger Hellsberg.

Brottsrubriceringen ”mord” ligger dock fast, enligt Per Zetterlund.

Om polisen får in nya uppgifter kan dock förundersökningen öppnas igen, i och med att det numera inte finns någon preskribtionsgräns för mord.