Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörkt trafikår– men inte här

2011 närmar sig sitt slut och det ser ut att bli ett mörkt år för trafiken i landet. Men Västmanlands län bryter trenden.

Antalet dödade och svårt skadade i trafiken har ökat kraftigt i år.

Under årets första elva månader omkom 298 personer, fler än under hela förra året. Men i Västmanland visar statistiken något helt annat.

– Den är i princip helt oförändrad. Varför kan jag inte säga men jag tror att västmanlänningarna lever lite kvar i förra årets extremvinter, säger Magnus Lindholm olycksanalytiker på Trafikverket.

Enligt Magnus Lindholm gjorde förra årets rikliga snömängd att trafikanter höll ned hastigheterna och var mer försiktiga, något som resulterade i färre olyckor. Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland håller med om fenomenet.

– Är det vinterväg så sköter sig trafikanterna i en större utsträckning och det såg man här förra året, säger han.

I Örebro län tredubblades antalet omkomna i trafiken mellan 2010 och 2011, medan det i Västmanland endast var en marginell ökning.

Polisiär närvaro och väggbyggen kan vara en bidragande orsak till den låga statistiken i Västmanland enligt Jörgen Bergfasth.

– Vi har höjt säkerheten på många vägar i länet genom bland annat mittbalkar och hastighetskameror. Sådana åtgärder gör att antalet olyckor sjunker. Men jag tror även att vi som poliser ofta är ute och syns och på det sättet håller ned farten på vägarna, säger han.