Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mormor är tuff"

Lissbon Axelsson är en tuff kvinna, kanske inte enligt henne själv men att hoppa fallskärm på sin 80-årsdag kräver ett visst mod.
- Tuff vet jag inte om jag är, men det var inte läskigt att hoppa, säger den nyblivna 80-åringen.

På långfredagen firade Lissbon Axelsson sin 80-årsdag och genom att göra ett fallskärmshopp. Med familjen som åskådare klättrade Lissbon Axelsson in i planet som skulle ta henne upp på 4000 meters höjd. Det var dags att äntligen genomföra det som hon planerat i snart 20 år.

- Jag hade tänkt hoppa redan när jag fyllde 60 år, men det blev aldrig av. Samma sak när jag fyllde 70 år. Så nu var det verkligen dags, berättar hon.

På plats vid Johannisbergs flygfält fanns även dotter Catharina, som även hon skulle göra ett tandemhopp. Men i sista stund tog rädslan över.

- Mamma ville ha med mig när hon skulle göra sitt hopp, men jag vågade helt enkelt inte, säger hon.

Väl nere på marken igen är det ingen tvekan om att hoppa fallskärm är en speciell upplevelse enligt Lissbon.

- Jag skulle utan tvekan göra om det om jag fick tillfälle, säger hon märkbart nöjd med sitt hopp.

Av de åskådande familjemedlemmarna är det dock ingen som känner för att genomföra ett fallskärmshopp. Utom en: barnbarnet Daniella 10 år.

- Jag tycker mormor är jättetuff som vågade hoppa och jag skulle gärna göra det själv. Det ser så kul ut när de landar och jag tror att det är något som man kommer att minnas hela livet, berättar hon.

Enligt hoppledaren Richard Larfors, har den äldsta tandemhopparen i Västerås fallskärmsklubb varit strax över 90 år gammal. Så några ålderskrav har de inte.

- Bara man passar i selen som vi använder så är det fritt fram att hoppa, berättar han.