Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mother Mink skapar musik utan etiketter

Den västmanländska musikduon Mother Mink rör sig vant mellan olika genrer – trots att de nyligen släppte sin första singel. ”Vi plogar konstant framåt”, säger bandets ena halva Fanny Wistrand.

Fanny Wistrand, 28, har svårt att sätta en etikett på Mother Mink, bandet som hon formar tillsammans med Johan Axelsson, 30. Är det pop de skapar? Jazz? Punk? Indie?

– Både jag och Johan är nog sådana som personer att vi tar inspiration från många olika intryck. I Mother Mink förstärker vi våra inspirationskällor och tar dem ett steg längre, både i musiken men också i den mån vi gör performance art, förklarar hon.

Med rötterna i Västerås respektive Kila strax utanför Sala har de två bandmedlemmarna fortfarande stark förankring i hemtrakterna trots att de lever i Stockholm.

Fanny och Johan har båda två ett förflutet inom Västerås lokala musik- och kulturscen. Men det var först förra hösten som de flätades samman i vad som kom att bli Mother Mink.

– Vi funderade länge på vilket namn vi skulle ha. Mink är en referens till pälsindustrin och moraliska frågeställningar, medan mother hänvisar till en feministisk kraft. Tillsammans blev det snyggt och kraftfullt.

Etik och stora världsomspännande frågor är en viktig tyngdpunkt för bandet. Fanny berättar om deras första spelning som tog plats på scenen i Lasses kvarter, den 20 augusti i år.

–Miljöengagemanget kommer fram tydligt i våra texter, men också i det synligt estetiska. Vi har skrivit en låt nu om plasten som förstör världshaven. På spelningen i Lasses kvarter hade jag en jacka med plastbitar på. Det blir effektfullt att blanda olika uttrycksmedel.

Längre fram är Fanny Wistrands och Johan Axelssons mål att spela in en ep, men i dagsläget satsar de på att släppa singlar i första hand. Den senaste i raden, ”Doobie Doobie”, spelades den 30 september i Musikguiden i P3 och har även plockats upp av den japanska radiostationen Tokyo FM.

– Låten är en hyllning till magkänslan. En glädjeboom som ska återge den pirrande känslan av att något kul ska hända, men man vet inte riktigt vad.

För att illustrera sina visioner och sitt budskap ytterligare släpper Mother Mink en musikvideo till ”Doobie doobie” i dag.

– Vi seglade in på ett tema som är inspirerat av regissören Quentin Tarantinos tidiga filmer. Det är en fartfylld energivideo. Den som tittar får kliva in i Mother Minks värld, säger Fanny Wistrand.

Hur ser den världen ut?

– Överdriven, överspelad och full av trashig glamourkänsla. Men framför allt finns det väldigt mycket glädje där.