Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mothugg på ledare från C: Rikslista slår inte ut det lokala

Centern svarar på VLT-ledare.

I gårdagens ledare ges bilden att den ”rikslista” som Centerpartiet vill införa till riksdagsvalet 2018 kommer att konkurrera ut lokala kandidater. Detta stämmer inte.

Resultatet från de rikslistor andra allianspartier haft visar att de inte är ett hot mot de lokala kandidaterna. I valet 2010 hade M en rikslista och i valet 2014 hade både M och L riks-listor som komplement till lokala listor.

I samtliga fall fick dessa rikslistor en ytterst liten andel av partiernas röster. Jämförelsen som görs med SD och KD är inte relevant eftersom de gick till val enbart med rikslistor.

Varför då en rikslista? En rikslista kan skickas till alla röstberättigade utlandssvenskar utan hänsyn till riksdagsvalkrets. Krånglet minskar och vi kan ge utlandssvenskar större möjligheter att välja Centerpartiet.

Vid valet 2014 fanns en efterfrågan bland väljare i hela Sverige att kunna rösta på Annie Lööf. Centerpartiet blir mer och mer intressant för fler och ökar i opinionsmätningar.

Annie Lööf är en stor anledning till detta. Hon erbjuder ett nytt ledarskap för Sverige.

Michael Arthursson partisekreterare

Anna Gunstad Bäckman, distriktsordförande Centerpartiet i Västmanland

KD hade både riks- och lokala listor. Å ena sidan ska rikslistan inte hota de lokala listorna. Å andra sidan vill väljare i hela landet rösta på Annie Lööf. Både ha kakan och äta den?

Richard Appelbom