Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst att skilja gående och cyklister åt

Flera läsare reagerade på inlägget om att alla borde gå till vänster på gång- och cykelbanor:

Annons

– På gång- och cykelbanor längs bilvägar är det bäst att gå så långt från bilarna som möjligt, säger Henrik Lindgren.

Allra bäst är det att separera gående och cyklister. Lars-Olof Carlsson menar att ”vänsterregeln” bara är motiverad när ”det är mörkt och mycket gles trafik på cykelbanan”.

– Allra viktigast för framkomligheten är att alla går på sidan så att cyklister kan cykla om i mitten, och det funkar ju bara om alla fotgängare går åt samma håll.

Birger Engström påpekar att om man springer fortare än man går bör man hålla till höger. Han tycker att gående borde visa mer hänsyn till cyklister och andra.

– Jag möter i bland två mammor i bredd med barnvagnar. Vid möten borde de gå efter varandra.

Elisabeth Westman: Fördelen om de som går på en gång- och cykelbana håller sig vid vänstra sidan är att de slipper att överraskas av omkörande cyklister alldeles intill, och kan ha ögonkontakt med de cyklister som passerar närmast.

Sven-Gunnar Wallin: Jag tycker att man ska följa de regler som vi skapat i Trafikförordningen. Då vet egentligen alla vad som gäller. Av förslagen ovan tycker jag bäst om att man ska separera gående och cyklister. Att cykla eller gå på en gemensam gång- och cykelbana är inte lätt på grund av att det är så många som inte följer de gemensamma reglerna. Om man springer fort så kan man springa på höger sida.

Mer läsning

Annons