Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvärligt parkera bil på Bondebacken

Bondebacken är inte bara en jobbig backe att cykla uppför. Det är även en besvärlig gata för bilister att parkera sina fordon på.

Annons
Riskabel gata. Det tycker Hans Lindqvist om Bondebacken. Gatan är smal, vilket får bilister att köra på cykelbanan som löper parallellt.Foto: Yngve Fredriksson

Hans Lindqvist, som bor på Bondebacken, har problem med att stanna bilen på gatan för att lasta av tunga saker. Om han gör rätt hindrar han andra bilister som då väljer att köra på cykelbanan – om inte riskerar han böter.

Gatan är smal och rymmer knappt två bilar i bredd. Cykelbanan är nästan lika bred som gatan, bara en trädrad skiljer dem åt.

– Praktiskt taget varje dag ser vi bilar som kör nedför backen på cykelbanan i tron att båda körfälten är avsedda för biltrafik. Det är mycket riskabelt.

Bilar som parkeras på gatan gör också att bilister kör in på cykelbanan.

– Det händer även att man parkerar bilar på cykelbanan.

En gång ställde han bilen på gångbanan närmast huset. Då kom en p-vakt och hotade med böter.

– Han sade att jag ska ställa bilen på andra sidan gatan. Då måste jag gå över både gatan och cykelbanan.

VLT:s trafikexpert Sven-Gunnar Wallin tycker att Bondebacken är ”mycket besvärlig” ur trafiksäkerhetssynpunkt:

– Det finns en bred och fin gång- och cykelbana som många tror är gatan. Det finns dessutom en gata norr om gång- och cykelbanan där boende längst ner mot cityringen ska åka men som många inte uppfattar som gata. Det är nog inte så hög trafik eftersom det är boende och till viss del tränande människor som åker där. Vi har tidigare begärt att infarten till gång- och cykelbanan från Lidmansvägen skulle markeras på ett bättre sätt så att bilar förstår att man inte får åka där. Det finns nog ingen bra lösning för bilparkering i kvarteret för tillfälliga gäster.

Mer läsning

Annons