Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cruisingchefen beredd på folkfest

I morgon är det åter dags för Power Big Meet att inta Västerås. Ett evenemang med många ansikten. 

Annons
Hyllar Power Meet Andan. Cruisingarrangören Klas Brink tycker att det bästa med Power Big Meet är stämningen. ”Alla människor är goa, glada och trivs. För egen del är det kul att träffa alla likasinnade.”, säger han.Foto: Alexander Carlsson

VLT har träffat Klas Brink, ansvarig för den populära cruisingen.

Västerås. Krom, hajfenor och ekerfäljar. Klas Brink är frälst på amerikanska femtiotalsbilar. För 22 år sedan skaffade han sin första, en svart Cadillac Limo från 1958. Sedan dess har han renoverat och färdigställt 19 bilar till.

– Det är något med storleken, motorstyrkan och formerna som lockar, säger han.

För tillfället är det dock fler än 20 amerikanare som rör sig i Brinks huvud. På torsdag rullar nämligen årets upplaga av Power Big Meet in i stan. Världens största utomhusträff för amerikanska bilar, arrangerad av Power Meet-generalen Kjell ”Power” Gustavsson, firar dessutom att det är 30:e gången den anordnas i Västerås.

Omkring 20 000 bilar från över 40 länder väntas dyka upp på bilträffens hjärta – den stora utställningstävlingen och marknaden på Johannisberg.

Men som vanligt händer det mycket även utanför flygfältet. Eller vad sägs om vigslar på Elbakajen, burnouter på Hälla och inte minst – den traditionsenliga cruisingen.

För Brink, som är lokal arrangör och bland annat ansvarig för bilparaderna, har årets bilträff inneburit mycket arbete.

– Vi arrangörer, med Västerås stad i spetsen, hade ett möte redan i höstas där vi gick igenom synpunkter från den senaste bilträffen. Vi diskuterade allt från toaletter till burnouter. Kommunen är verkligen engagerade i det här evenemanget. I februari började sedan det riktiga arbetet – som att ta fram cruisingrutterna, säger Brink.

Årets rundor är de samma som förra året. De ”vanliga” cruisarna åker förbi Röda torget vidare mot Norra Ringvägen och Cityringen, för att därefter köra uppför Hammarbyrampen, ner på publiktäta Sjöhagsvägen och in på Kungsängsgatan. På gott och ont.

– Sjöhagsvägen är som alla vet en flaskhals under den vanliga cruisingen, säger Brink.

Till sin hjälp kommer förarna därför ha 50 cruisingvärdar som bland annat ska försöka motverka långvariga stopp runt om på sträckan.

Finbilscruisingen, som består av 200 handplockade bilar, kör en kortare rutt och cirkulerar mest inne i city och på Sjöhagsvägen.

För Brink blir det dock inte mycket cruisande. Som en av de ansvariga måste han vara tillgänglig i stort sett dygnet runt under Power Meet.

– Men det ska bli kul att träffa alla gamla kompisar som kommer tillbaka år efter år. Jag hoppas bara att det blir bra väder, säger han.

Årets Power Big Meet bjuder i övrigt inte på några nyheter. Men nästa år kanske ett nytt inslag tillkommer – vinprovning.

– Vi ska testa idén i år i ett slutet sällskap. Blir det bra kommer det vara öppet för allmänheten nästa år. Vi letar efter de med den rätta power meet-smaken. Det måste vara lite bränt gummi och olja, säger Brink och skrattar.

Det här får du inte missa enligt Klas Brink: – Har man ett bilintresse måste man ut på ”riktiga” Power Meet på Johannisberg och titta. Där har man chansen att verkligen komma nära ekipagen och se de pärlor som man inte ser på cruisingen. Många byggen är verkligen fantastiska. Sen är det ju också en folkfest där ute med en marknad på runt 600 säljare.

Annars tycker jag att man ska titta på cruisingen för att få uppleva bilarna in action. Och även besöka burningen på Hälla. De brukar leverera en bra show med mycket kraft.

Mer läsning